Nu er tre tilbage i kampen om at blive britisk premierminister

Tidligere finansminister vinder afstemning om lederpost hos britiske konservative. Kemi Badenoch elimineres.

Tidligere finansminister Rishi Sunak (tv) og vicehandelsminister Penny Mordaunt (th.) toppede tirsdagens afstemning i den britiske konservatives parlamentsgruppe om posten som formand og premierminister. Men der er stadig en tredje kandidat i spil, udenrigsminister Liz Truss. Og hun har fortsat gode chancer for at blive den endelige vinder. <i>Daniel Leal, Tolga Akmen, Carlos/Ritzau Scanpix</i>

Tidligere finansminister Rishi Sunak (tv) og vicehandelsminister Penny Mordaunt (th.) toppede tirsdagens afstemning i den britiske konservatives parlamentsgruppe om posten som formand og premierminister. Men der er stadig en tredje kandidat i spil, udenrigsminister Liz Truss. Og hun har fortsat gode chancer for at blive den endelige vinder. Daniel Leal, Tolga Akmen, Carlos/Ritzau Scanpix

Antallet af kandidater til posten som formand for De Konservative i Storbritannien og dermed kommende premierminister er tirsdag indsnævret fra fire til tre.

Parlamentsmedlem Kemi Badenoch er elimineret ved dagens partiafstemning blandt konservative medlemmer i parlamentet.

Den blev vundet af tidligere finansminister Rishi Sunak med 118 stemmer. Efter ham fulgte vicehandelsminister Penny Mordaunt med 92 stemmer og udenrigsminister Liz Truss med 86 stemmer.

En af de tre skal afløse premierminister Boris Johnson som leder og regeringschef.

Tidligere viceminister Badenoch havnede ved afstemningen i bunden med støtte fra kun 59 af sine kolleger.

Dermed kan det udledes, at Storbritannien enten får sin første premierminister af asiatisk oprindelse eller den tredje kvindelige regeringschef i landets historie. De to tidligere var Margaret Thatcher og Theresa May.

Onsdag holdes endnu en afstemning, og denne gang skal feltet reduceres til to kandidater. Det bliver dem, der skal konkurrere om at blive formand og premierminister. Der ventes et resultat cirka klokken 17.

Herefter får de to finalister muligheden for at føre kampagne resten af sommeren.

Den nye leder vælges ved en brevafstemning blandt de cirka 200.000 konservative medlemmer. Resultatet offentliggøres 5. september.

Sunak, hvis forældre stammer fra Indien, manglede kun to stemmer tirsdag for automatisk at sikre sig en plads i det endelige opgør mellem to kandidater.

Det var blandt andet Sunaks beslutning om at trække sig som finansminister, som til sidst - efter en række møgsager - fik Boris Johnson til at meddele, at han vil trække sig som leder.

En måling for YouGov tyder på, at uanset hvem Sunak måtte møde ved den endelige afstemning, så vil han tabe.

Truss og Mordaunt støttede begge brexit. De har plæderet for skattelettelser. Det afviser Sunak i den aktuelle situation med blandt andet krig i Ukraine og tårnhøj inflation.

Truss agiterer for at øge det britiske forsvarsbudget. Og hun vil øge den militære bistand til Ukraine.

/ritzau/Reuters.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.