Omkring 33.000 børn er på flugt fra vold i Mozambique

En række angreb i provinsen Cabo Delgado begået af islamistiske ekstremister har gjort mange til flygtninge.

En bølge af angreb fra islamistiske ekstremister har sendt tusindvis af familier på flugt i det nordlige Mozambique. Flere end 50.000 voksne og børn er drevet bort fra deres hjem, oplyser Red Barnet. <i>Alfredo Zuniga/Ritzau Scanpix</i>

En bølge af angreb fra islamistiske ekstremister har sendt tusindvis af familier på flugt i det nordlige Mozambique. Flere end 50.000 voksne og børn er drevet bort fra deres hjem, oplyser Red Barnet. Alfredo Zuniga/Ritzau Scanpix

Jihadister står bag en ny bølge af vold i det nordlige Mozambique, hvor omkring 33.000 børn er på flugt ifølge opgørelser fra FN.

I sidste måned rystede en række angreb i provinsen Cabo Delgado, hvor islamistiske ekstremister indledte et blodigt oprør i 2017.

Under de seneste angreb er mindst 53 mennesker blevet dræbt, og mere end 50.000 voksne og børn er blevet drevet på flugt fra deres hjem, oplyser Red Barnet.

– Dette har været den værste måned for familier og børn i Cabo Delgado i et år, siger Brechtje van Lith, der leder Red Barnet i Mozambique.

Der blev indsat omkring 3100 soldater fra flere afrikanske land i den urohærgede provins i juni sidste år, og de erobrede kontrol over store dele af området.

Næsten 4100 mennesker er blevet dræbt i de afrikanske land siden 2017 ifølge hjemmesiden Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED).

Data fra Den Internationale Organisation for Migration (IOM) viser, at 60.141 personer, heriblandt 32.978 børn, flygtede fra deres hjem i juni.

IOM siger, at tæt ved 785.000 mennesker er blevet fordrevet fra deres hjem siden 2017.

Cabo Delgado er hjem for store gasressourcer.

Mozambique har tidligere bedt EU om hjælp til at blive bedre til at bekæmpe islamisterne, som skaber bekymring i hele det sydlige Afrika.

Mozambique i det sydøstlige Afrika var en portugisisk koloni, indtil landet blev uafhængigt i 1975. Landet har været plaget af spredte voldshandlinger siden 1992, hvor en 15 år lang blodig borgerkrig endte. Omkring en million mennesker mistede livet i borgerkrigen.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.