Omstridt saudiarabisk kronprins aflægger Europa sjældent besøg

For første gang siden drabet på kritisk journalist i 2018 tager kronprins Mohammed bin Salman til Europa.

Bin Salman har været genstand for skarp kritik fra det internationale samfund på grund af hans formodede rolle i drabet på Jamal Khashoggi. Det er første gang siden drabet på journalisten, at han besøger Europa. (Arkivfoto). <i>Saudi News Agency/Reuters</i>

Bin Salman har været genstand for skarp kritik fra det internationale samfund på grund af hans formodede rolle i drabet på Jamal Khashoggi. Det er første gang siden drabet på journalisten, at han besøger Europa. (Arkivfoto). Saudi News Agency/Reuters

Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, har tirsdag sat kurs mod Europa.

Det rapporterer statsmedier.

Det er kronprinsens første tur til Europa siden drabet på journalisten Jamal Khashoggi i 2018. Khashoggi var en saudiarabisk journalist, som var stærkt kritisk over for regimet i Saudi-Arabien.

Den kontroversielle kronprins skal under sit besøg møde lederne fra både Frankrig og Grækenland.

Her skal de diskutere bilaterale forhold og måder, hvorpå de kan forbedres på forskellige områder, hedder det.

Det græske udenrigsministerium bekræfter, at kronprinsen, som er Saudi-Arabiens de facto-leder, skal mødes med premierminister Kyriakos Mitsotakis.

En embedsmand siger til nyhedsbureauet Reuters, at der under besøget vil blive underskrevet flere bilaterale aftaler. Herunder om energi og militært samarbejde.

Mitsotakis er blandt de vestlige ledere, som har besøgt Saudi-Arabien efter drabet på Khashoggi.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, som ifølge de saudiarabiske statsmedier også skal mødes med kronprinsen, besøgte Saudi-Arabien sidste år.

Mohammed bin Salmans tur til Europa er et "meget symbolsk træk", som markerer et skridt væk fra den form for isolation, som han har været under siden drabet på journalisten.

Det vurderer forsker Kristian Ulrichsen fra Baker Institute ved Rice University i Texas.

Han påpeger, at der ikke har været en formel koordineret politik i forhold til den vestlige håndtering af kronprinsen siden drabet i 2018.

Men der har tilsyneladende været uskrevne regler. I hvert fald har kronprinsen ikke besøgt et europæisk eller nordamerikansk land siden drabet på Khashoggi.

Bin Salman har været genstand for skarp kritik fra det internationale samfund på grund af hans formodede rolle i drabet på Jamal Khashoggi.

Khashoggi blev dræbt og formentlig parteret på det saudiarabiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet i 2018.

Amerikanske efterretningstjenester har konkluderet, at kronprinsen godkendte drabet på den kritiske journalist.

Bin Salmans tur til Europa kommer, mindre end to uger efter at den amerikanske præsident, Joe Biden, mødtes med kronprinsen i den saudiarabiske by Jeddah.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.