Oppositionsleder accepterer valgnederlag i Kenya efter dom

Den kenyanske oppositionsleder Raila Odinga er uenig med landets højesteret. Han anerkender dog valgnederlag.

Det var efter bogen, da Raila Odinga i begyndelsen af august tabte kampen om præsidentposten i Kenya til rivalen Wlliam Ruto. Det har landets højesteret nu afgjort. Odinga siger, at han er uenig i afgørelsen, men at han vil respektere den. <i>Yasuyoshi Chiba/Ritzau Scanpix</i>

Det var efter bogen, da Raila Odinga i begyndelsen af august tabte kampen om præsidentposten i Kenya til rivalen Wlliam Ruto. Det har landets højesteret nu afgjort. Odinga siger, at han er uenig i afgørelsen, men at han vil respektere den. Yasuyoshi Chiba/Ritzau Scanpix

Kenyas højesteret har mandag stadfæstet, at tidligere vicepræsident William Ruto lovligt vandt præsidentvalget i starten af august.

Det sker i en enstemmig beslutning blandt de syv dommere, der konkluderer, at elektroniske valgsystemer ikke blev manipuleret eller hacket.

Beslutningen kommer efter næsten en måneds politisk usikkerhed i Kenya.

Selve valgdagen den 9. august forløb relativt fredeligt. Valgets resultat udløste dog store protester fra tilhængerne af oppositionsleder Raila Odinga.

Odinga tabte med mindre end to procent til William Ruto.

Mandagens afgørelse fra Kenyas højesteret betyder, at der nu tilsyneladende kan lægges låg på uoverensstemmelserne efter valget.

I hvert fald har Odinga accepteret beslutningen.

- Vi respekterer domstolens holdning, men vi er meget uenig i deres beslutning, siger Odinga ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det var femte gang, at Odinga stillede op som præsidentkandidat. Denne gang havde han endda støtte fra den afgående præsident, Uhuru Kenyatta.

I 2017 blev over 100 mennesker dræbt, efter at højesteret annullerede valgresultatet med henvisning til uregelmæssigheder i processen.

Og et årti tidligere blev omkring 1200 mennesker dræbt efter omfattende uroligheder i kølvandet på præsidentvalget i 2007.

Netop denne uro i kølvandet på valghandlinger i det normalt stabile land Kenya har gjort, at der på forhånd var stor opmærksomhed på årets valg.

I sidste uge - den 1. september - lød der også en opfordring fra Udenrigsministeriets Borgerservice til, at danskere i Kenya skulle sørge for mad, vand, medicin og benzin til nogle dage.

Udenrigsministeriets Borgerservice skrev, at der er risiko for voldelige demonstrationer, når afgørelsen fra højesteret er kommet.

Der bor omkring 54 millioner i Kenya, der ligger i det østlige Afrika.

/ritzau/dpa

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Dreng mistede del af finger på skolens legeplads
Luk