Orkan afbryder strøm og volder stor skade i Puerto Rico

Et område, hvor der bor tre millioner mennesker, mistede søndag strømmen på grund af orkanen Fiona.

Byen Cayey i Puerto Rico blev søndag ramt af oversvømmelser forårsaget af orkanen Fiona. <i>Stephanie Rojas/Ritzau Scanpix</i>

Byen Cayey i Puerto Rico blev søndag ramt af oversvømmelser forårsaget af orkanen Fiona. Stephanie Rojas/Ritzau Scanpix

Orkanen Fiona medførte strømafbrydelser i Puerto Rico, inden den søndag gik i land i det selvstyrende amerikanske territorie.

Stormen har desuden medført skybrud og forvoldt "katastrofal" skade i flere områder på øen. Fiona har nu kurs mod Den Dominikanske Republik.

Pedro Pierluisi, der er guvernør i Puerto Rico, siger på et pressemøde søndag aften, at orkanen har forårsaget jordskred, spærrede veje, nedfaldne træer og strømledninger samt en kollapset bro i byen Utuado.

Et område, hvor der bor mere end tre millioner mennesker, mistede strømmen, mens orkanen nærmede sig. Guvernøren siger, at elnetværket er ude af drift.

Søndag aften lokal tid er orkanens øje ud for Puerto Ricos kyst, men på trods af det ventes ødelæggende regn og oversvømmelser at ramme øen i løbet af natten.

Fiona kommer til at blive husket som en "katastrofal begivenhed på grund af oversvømmelsernes effekt" i det centrale Puerto Rico, skriver Pedro Pierluisi på Twitter.

Han tilføjer, at der er faldet mellem 23 og 33 centimeter regn i regionen på fem timer.

- Mængden af regn kommer til at forårsage katastrofale og livstruende stormfloder og oversvømmelser i byer i hele Puerto Rico og i dele af den østlige del af Den Dominikanske Republik samt mudderskred og jordskred i bjergrige områder, lyder det fra den myndighed, der overvåger orkaner i USA, NHC.

Fiona har allerede kostet liv. En mand mistede livet, da hans hus blev revet væk af oversvømmelser i det oversøiske franske territorie Guadeloupe.

Orkanen gik i land i Puerto Rico søndag eftermiddag med en vindhastighed på 140 kilometer i timen.

Orkanen er kategoriseret som et kategori 1-orkan, som er den mildeste kategori for orkaner.

Det ventes, at den vokser sig stærkere, og at den udvikler sig til en "alvorlig orkan" ifølge NHC.

Puerto Rico, der har været plaget af problemer med infrastrukturen i årevis, blev ramt af to orkaner i 2017. De ødelagde elnetværket.

I juni sidste år blev elnetværket privatiseret i et forsøg på at løse problemet, men det er ikke lykkedes.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.