OVERBLIK: De går efter at tage over efter Boris Johnson

Både ministre og mindre profilerede britiske konservative er med i ræset om at blive ny leder for partiet.

"Ready for Rishi", lyder Rishi Sunaks slogan. Den tidligere finansminister fortsætter med at ligge i front i afstemningerne i den konservative parlamentsgruppe. (Arkivfoto). <i>Toby Melville/Reuters</i>

"Ready for Rishi", lyder Rishi Sunaks slogan. Den tidligere finansminister fortsætter med at ligge i front i afstemningerne i den konservative parlamentsgruppe. (Arkivfoto). Toby Melville/Reuters

Det Konservative Parti i Storbritannien skal have en ny leder, efter at Boris Johnson har valgt at trække sig fra posten.

Den nye leder vil også tage over efter Boris Johnson som landets premierminister.

11 kandidater havde meldt sig. Mandag blev feltet reduceret til fire, efter at Tom Tugendhat måtte opgive premierministerdrømmen.

Udskilningsløbet fortsætter, til parlamentsgruppen har fundet to kandidater, som så bliver sendt til afstemning blandt alle partimedlemmer i landet.

Her følger en liste over kandidaterne i rækkefølge efter, hvor mange stemmer de fik ved seneste afstemning:

* Rishi Sunak (115 stemmer i mandagens afstemning):

Sunak blev finansminister i begyndelsen af 2020 og blev hyldet for sin økonomiske redningspakke i forbindelse med coronapandemien. Han stoppede sidste uge i protest mod Johnson. Han har været udsat for kritik flere gange, blandt andet efter at han fik en bøde for at bryde coronareglerne. Han lover som premierminister at tage hånd om den økonomiske tilbagegang i landet. Han er 42 år.

* Penny Mordaunt (82 stemmer mandag):

Den 49-årige Penny Mordaunt er tidligere forsvarsminister. Hun blev fyret af Boris Johnson, da han blev premierminister, efter hun støttede hans rival Jeremy Hunt, da Det Konservative Parti i 2019 valgte ny formand. Mordaunt var stor tilhænger af brexit. Hun er i dag juniorminister inden for handelsområdet.

* Liz Truss (71 stemmer mandag):

46-årige Liz Truss har været Storbritanniens udenrigsminister siden september sidste år. Hun har også været kvinde- og ligestillingsminister. Liz Truss har siddet i det britiske parlament siden 2010 og har haft flere af de tungere poster i den britiske regering under både David Cameron, Theresa May og senest Boris Johnson. Hun lover som premierminister at sænke skatten på dag et.

* Kemi Badenoch (58 stemmer mandag):

Den 42-årige Badenoch blev første gang valgt til parlamentet i 2017. Siden har hun haft flere poster som viceminister, senest som minister for ligestilling.

Kilde: Reuters.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.