Tunesisk præsident styrker sin magt ved delvist boykottet valg

95 procent af de stemmende sagde ja til Tunesiens nye forfatning. Modstandere havde boykottet afstemningen.

Tunesere fejrede valgstedsmålinger, da de indikerede, at der var blevet til et ja til den nye tunesiske forfatning. <i>Riadh Dridi/Ritzau Scanpix</i>

Tunesere fejrede valgstedsmålinger, da de indikerede, at der var blevet til et ja til den nye tunesiske forfatning. Riadh Dridi/Ritzau Scanpix

Tunesiens nye forfatning, som samler magten om præsidenten og reducerer parlamentets magt kraftigt, er blevet vedtaget med stort flertal.

Det oplyser landets valgkommission ifølge Reuters.

I alt 9,3 millioner af Tunesiens cirka 12 millioner mennesker var stemmeberettigede i afstemningen.

Det var dog kun 30,5 procent, der ifølge valgkommissionen rent faktisk afgav deres stemmer. Ud af de stemmende sagde lige knap 95 procent ja til den nye tunesiske forfatning.

Flere modstandere havde på forhånd boykottet valghandlingen.

Det var landets præsident, Kais Saied, som havde sendt forfatningen til folkeafstemning. Inden det havde han forkastet en lang række input fra det udvalg, som skulle hjælpe med at skrive forfatningen.

Udvalgets formand har efterfølgende advaret om, at forfatningen baner vejen for "et skændigt diktaturregime".

Det er en kritik, som er blevet rettet mod Saied fra flere sider. Også Tunesiens største politiske parti og landets største fagforening har varslet om diktatortendenser fra præsidenten.

Derfor var der også en stor politisk gruppe, som havde boykottet afstemningen om den nye forfatning. Det kan være en del af forklaringen på, at ja-siden udgjorde et så overvældende flertal.

Nejib Chebbi, lederen fra den største alliance af modstand mod forfatningen, siger, at resultatet fra afstemningen er "falsk og utroværdigt".

- Saied forfalskede den offentlige opinion ved at forfalske afstemningens resultat, siger han ifølge Reuters.

Folkeafstemningen om den nye forfatning åbnede mandag morgen, et år efter at præsidenten havde suspenderet landets parlament og fyret premierministeren.

Siden da er hele regeringen blevet fyret. Det samme er snesevis af dommere. Parlamentet er også blevet endegyldigt opløst.

Den nye forfatning samler en stor del af regeringsmagten omkring præsidentembedet. Saied nyder efter forfatningen immunitet i embedet.

Det er også op til præsidenten at udpege hele regeringen inklusive premierministeren. Det var tidligere parlamentets opgave.

Desuden kan præsidenten af egen kraft vedtage lovgivning, som vejer tungere end det, som parlamentet vedtager.

Kais Saied selv har afvist, at landet er på vej tilbage til det autoritære styre, som herskede i Tunesien inden Det Arabiske Forår i 2011.

Ifølge ham, skriver Reuters, er de samme friheder, som landet indførte i 2011, beskyttet i forfatningen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.