Paludans forsøg på at nå Riksdagen ser ud til at mislykkes

Grænsen for at få et parti ind i Riksdagen er fire procent, og Stram Kurs ser ikke ud til at blive valgt ind.

Rasmus Paludan har i Sverige stillet op med partiet Stram Kurs Sverige, men har ikke fået stemmer nok til at komme ind i Riksdagen. (Arkivfoto). <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Rasmus Paludan har i Sverige stillet op med partiet Stram Kurs Sverige, men har ikke fået stemmer nok til at komme ind i Riksdagen. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Rasmus Paludans forsøg på at få sit indvandrerkritiske parti Stram Kurs Sverige ind i Riksdagen, ser ud til at være mislykket.

Ifølge valgstedsmålinger er der kun otte partier, der har fået nok stemmer til at komme i Riksdagen - og Paludans parti er ikke blandt dem.

Der er 349 pladser i Riksdagen, og et parti skal i Sverige have mindst fire procent af stemmerne for at blive valgt ind.

I Danmark er spærregrænsen ved to procent. Da Rasmus Paludan i 2019 stillede op til det danske folketingsvalg med Stram Kurs fik han 1,8 procent af stemmerne og kom dermed ikke ind

Paludan sagde dog ikke farvel til politik.

I oktober 2020 fik han svensk statsborgerskab, da hans far er svensker, og med sit dobbelte statsborgerskab har han mulighed for at stille op til valg i både Danmark og Sverige.

Hen over påsken 2022 vakte Rasmus Paludan og Stram Kurs opsigt i Sverige, da Paludan begyndte det, han selv har omtalt som en "valgturné".

Det betød en række begivenheder, hvor han - på samme vis som det tidligere er set i Danmark - stillede sig op et offentligt sted i forskellige byer, afholdt taler og afbrændte koranen. Det skabte optøjer ved flere lejligheder.

I påsken kom 26 politibetjente og 14 civile personer til skade ved urolighederne. Ifølge den svenske rigspolitichef var også medlemmer af kriminelle bander involveret.

Ved flere lejligheder fik Rasmus Paludan herefter afslag på at demonstrere af det svenske politi.

- Spørgsmålet om Rasmus Paludans demonstration er kompleks, fordi vi bliver nødt til at lave afvejninger mellem menneskers sikkerhed og den grundlovssikrede ret til at udtrykke sine holdninger, lød det fra politiet i en udtalelse.

Fire mænd blev ved byretten i Örebro i det sydlige Sverige i juni idømt fængselsstraffe for et groft angreb på politiet i påsken under en demonstration og koranafbrænding, som Rasmus Paludan havde planlagt.

Der er søndag også valg til kommuner og regioner i Sverige.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.