Pave Frans opfordrer til påske-våbenhvile i Ukraine

Lad en påske-våbenhvile begynde. Men tag ikke våbnene op igen og begynd ikke at føre krig igen, sagde paven.

Pave Frans opfordrede i forbindelse med gudstjenesten søndag til våbenhvile i Ukraine. <i>Filippo Monteforte/Ritzau Scanpix</i>

Pave Frans opfordrede i forbindelse med gudstjenesten søndag til våbenhvile i Ukraine. Filippo Monteforte/Ritzau Scanpix

Pave Frans opfordrer til en påske-våbenhvile i Ukraine. Ved afslutningen af gudstjenesten palmesøndag, hvor titusinder var mødt op på Peterspladsen i Rom, opfordrede paven til en våbenhvile, som kan føre til forhandlinger og fred.

- Læg våbnene! Lad en påske-våbenhvile begynde. Men tag ikke våbnene op igen og begynd ikke at føre krig igen, sagde han og tilføjede:

- Indled en våbenhvile, som kan føre til fred gennem reelle forhandlinger.

Pave Frans fordømte krig, hvor "forsvarsløse civile" udsættes "for afskyelige massakrer og forfærdelig grusomhed".

- Hvilken sejr er der ved at sætte et flag oven på en ruinhob?, spurgte han og erklærede, at de dræbte i Butja nær Kyiv var ofre for "en massakre". Han omtalte byen som "martyrernes by".

Paven har udtrykt vilje til at bidrage til at få stoppet kampene, og han har sagt, at han er villig til at rejse til Kyiv.

Den 85-årige pave blev i et brev i sidste måned opfordret af Kyivs borgmester, Vitali Klitschko, til at besøge hovedstaden i det krigsramte land.

23. marts talte den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, til det italienske parlament og inviterede også her paven til Ukraine.

I sidste uge blev et stort antal civile fundet dræbt i byen Butja uden for Kyiv.

EU's ledere har udtrykt markant opbakning til, at de mulige krigsforbrydelser i Ukraine bliver efterforsket.

Det britiske forsvarsministerium har i weekenden sagt, at den russiske tilbagetrækning fra det nordlige Ukraine har efterladt beviser på, at civile er blevet angrebet.

Beviserne omfatter massegrave, brug af gidsler som menneskelige skjolde og ødelæggelse af civil infrastruktur med miner.

- Ruslands tilbagetrækning fra det nordlige Ukraine efterlader beviser for den uforholdsmæssige målretning af personer, som ikke er kombattanter, sagde forsvarsministeriet i en opdatering lørdag.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.