Pelosi: Kina kan ikke forhindre besøg i Taiwans blomstrede demokrati

Efter amerikansk toppolitikers besøg i Taiwan igangsætter Kina omfattende militærøvelse omkring Taiwan.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Flyet med formanden for Repræsentanternes Hus i USA, Nancy Pelosi, lettede onsdag middag dansk tid fra lufthavnen i Taiwans hovedstad, Taipei, efter et 20 timer langt besøg, som Kina har været rasende over.

I en erklæring, efter hun havde forladt Taiwan, fastholder hun, at Kina ikke kan forhindre, at ledere fra hele verden besøger den demokratiske ø med dens mere end 23 millioner borgere.

Kina hævder, at Taiwan er en del af den kinesiske folkerepublik, selv om øen har været løsrevet fra Kina, siden Kommunistpartiet overtog magten på fastlandet i 1949.

- Det er trist, at Taiwan er blevet forhindret i at deltage i globale møder, og senest Verdenssundhedsorganisationen (WHO) på grund af protester fra Kinas kommunistparti, skriver Pelosi.

- Selv om de kan forhindre Taiwan i at sende sine ledere til globale møder, så kan de ikke forhindre verdensledere eller nogen anden i at rejse til Taiwan for at vise deres respekt for dets blomstrende demokrati, at fremhæve deres succeser, og vi kan vise vores vilje til fortsat at samarbejde.

Pelosi er den mest højtstående amerikanske politiker, som har besøgt østaten i 25 år. Hendes besøg har vakt vrede i Kina, som mener, at Taiwan hører under Kina.

Det mener USA officielt også med sin et-Kinas-politik. Men Kina ser Pelosis besøg som et forsøg på gradvist at gøre Taiwan uafhængigt.

Kina har svaret igen ved at igangsætte omfattende militærøvelser, der for alvor går i gang torsdag. Alle farvande omkring Taiwan vil blive brugt som øvelsesområder for den kinesiske hær.

Præsident Tsai Ing-wen udtrykte glæde over Pelosis besøg.

- Vi er taknemmelige for delegationens besøg under disse udfordrende omstændigheder, sagde hun og kaldte det en "demonstration af USA's urokkelige støtte".

USA har i mange år støttet Taiwan og solgt våben til den selvstændige ø.

Med besøget leger hun med ilden, og det kan få konsekvenser, lød det fra Kinas regering

Kort efter Pelosi ankom til Taiwan tirsdag, gik 21 kinesiske militærfly i luften og fløj ifølge Taiwan ind i taiwansk luftforsvarszone.

Taiwan er en ø ud for Kina. Den blev en republik i 1949, da tabende nationalistiske styrker under den kommunistiske revolution på fastlandet etablerede sig på øen.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.