Pessimistisk separatistleder: Mariupol-mission kan trække ud

Ruslands forsøg på at overtage Mariupol kan fortsætte dagevis endnu, vurderer russiskstøttet leder i Donetsk.

Soldater fra prorussiske styrker ses her i kampvogne lidt uden for det belejrede Mariupol søndag. <i>Alexander Ermochenko/Reuters</i>

Soldater fra prorussiske styrker ses her i kampvogne lidt uden for det belejrede Mariupol søndag. Alexander Ermochenko/Reuters

Det kan tage mindst en uge, før russiske styrker potentielt overtager den ukrainske havneby Mariupol i den østlige Donetsk-region.

Det siger Denis Pusjilin, der er russiskstøttet separatistleder i den selverklærede udbryderregion. Det fremgår af en historie fra det russiske nyhedsbureau Interfax ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Jeg er ikke så optimistisk i forhold til at afslutte arbejdet med at indtage byen de næste to eller tre dage - eller endda den næste uge, siger han.

- Desværre. Men nej, det er en stor by, lyder det ifølge Reuters.

Der var omkring 400.000 indbyggere i Mariupol inden krigens begyndelse.

Siden invasionen, der blev indledt 24. februar, er byen blevet ramt af voldsomme bombardementer. Ifølge Ukraine har russiske styrker blandt andet ramt et børnehospital, et stort teater og en kunstskole.

Der er mangel på mad, drikkevand, medicin og strøm i byen.

Mariupol ligger ud til Det Azovske Hav, der ligger nord for Sortehavet.

Kort før invasionens begyndelse den 24. februar anerkendte Ruslands præsident, Vladimir Putin, de to udbryderregioner Donetsk og Luhansk som uafhængige. Det førte til kraftige reaktioner og sanktioner fra Vesten.

Efter invasionen har Vesten skruet kraftigt op for sanktionerne.

EU's udenrigschef, Josep Borrell, har mandag formiddag også på det kraftigste fordømt de russiske angreb mod Mariupol. Det sker i forbindelse med et udenrigsministermøde i Bruxelles.

- Byen bliver fuldstændig ødelagt, og folk dør, siger han.

Borrell kalder desuden Ruslands invasion af Ukraine for "en massiv ødelæggelse af et land uden at tage noget hensyn til krigens love".

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), er blandt deltagerne ved mandagens udenrigsministermøde i EU.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.