Polen: EU bør indføre sanktioner på russisk olie, gas og kul

EU skal helt afvise Ruslands krav om at blive betalt i rubler for olie og gas, mener Polens premierminister.

Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, ønsker en hårdere linje fra EU over for Rusland. EU bør indføre sanktioner på russisk gas, olie og kul, mener Polen. <i>Aris Oikonomou/Ritzau Scanpix</i>

Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, ønsker en hårdere linje fra EU over for Rusland. EU bør indføre sanktioner på russisk gas, olie og kul, mener Polen. Aris Oikonomou/Ritzau Scanpix

EU-landene bør indføre sanktioner på russisk olie, gas og kul, som udgør "ilten" til Putins krigsmaskine i Ukraine.

Det siger Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, på vej ind til EU-topmøde i Bruxelles.

- Sanktionerne bør være så tunge som mulige. Det er den eneste måde, vi kan stoppe krigen, siger Mateusz Morawiecki.

Opfordringen fra Polens premierminister kommer på månedsdagen for Ruslands invasion af Ukraine. Her samles EU-lederne til topmøde i Bruxelles, mens bekymringen for, at Ruslands præsident Putin vil bruge masseødelæggelsesvåben i Ukraine stiger.

Torsdag vakte Ruslands præsident desuden opsigt med meldingen om, at Rusland fremover kun vil acceptere betalinger for gas fra "uvenlige lande" i rubler.

Rublen er den russiske valuta. Den har været i frit fald siden Ruslands invasion af Ukraine.

De "uvenlige lande" omfatter hele EU, som er meget afhængig af russisk gas. Det russiske træk sker som følge af vestlige sanktioner mod landet efter Ruslands invasion af Ukraine.

Umiddelbart efter meldingen fra Putin styrkede det rublen over for dollaren og euroen, mens prisen på gas steg.

Polens premierminister mener, at kravet fra Putin bør afvises blankt. Og det sker mest effektivt gennem sanktioner på russisk energi.

- Jo hurtigere vi forstår, at Ruslands salg af olie, gas og kul er ilten til den russiske krigsmaskine, desto bedre.

- Rusland forsøger at afværge resten af verdens reaktion på krigen. Den russiske børs er genåbnet, og Rusland forsøger at tvinge EU til at betale for gas og olie i rubler. Det skal vi afvise, siger Mateusz Morawiecki.

Putin understreger, at Rusland fortsat vil leve op til sine forpligtelser om at levere gas. Han har beordret Ruslands centralbank til at få det nye betalingssystem på plads inden for en uge.

- Ændringerne vil kun påvirke valutaen ved betaling, som vil blive ændret til russiske rubler, siger Putin.

Analytikere anser trækket som et forsøg på at styrke rublen. Den kan få et rygstød, hvis for eksempel EU-lande bliver nødt til at betale med den russiske valuta.

Det er der imidlertid ikke tilløb til. Flere EU-lande mener, at Ruslands krav er et brud på kontrakten.

Den tyske økonomiminister, Robert Habeck, siger, at Tyskland med europæiske partnere vil diskutere, hvordan man skal reagere på den russiske udmelding.

USA har forbudt import af russisk gas og olie. Men EU har fortsat fået energi fra Rusland, mens krigen har stået på. Det skyldes, at EU i højere grad er afhængig af russiske energikilder.

Omkring 40 procent af EU's gasforbrug i 2021 kom fra Rusland.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden