Premierminister: Dronningen fik vores land til at blomstre

Det moderne Storbritannien blev bygget op med dronning Elizabeth som den altafgørende klippe, siger Liz Truss.

Liz Truss (til højre) mødte tirsdag dronning Elizabeth, i forbindelse med at Truss blev udnævnt som ny premierminister. <i>Jane Barlow/Ritzau Scanpix</i>

Liz Truss (til højre) mødte tirsdag dronning Elizabeth, i forbindelse med at Truss blev udnævnt som ny premierminister. Jane Barlow/Ritzau Scanpix

Storbritanniens nye premierminister, Liz Truss, hylder torsdag aften dronning Elizabeth, der tidligere på dagen sov stille ind.

Truss siger, at dronningen har været "en personlig inspiration for mig og mange briter" i løbet af syv årtier på tronen.

- Dronning Elizabeth er den klippe, som det moderne Storbritannien er bygget på. Vores land er vokset og blomstret under hendes regeringstid.

- Storbritannien er det fantastiske land, det er, på grund af hende, siger hun.

Dronning Elizabeth døde på slottet Balmoral i Skotland torsdag eftermiddag.

For blot to dage siden mødte Liz Truss dronningen i London.

Her blev den nye premierminister anmodet om at danne regering ved et 30 minutter langt ceremonielt møde. Dronning Elizabeth havde kort forinden accepteret Boris Johnsons afskedsbegæring.

Også Boris Johnson har torsdag udtalt sig efter dronningens død.

- Hun virkede så tidløs og fantastisk, at jeg er bange for, at vi som små børn begyndte at tro, at hun ville være her for evigt.

- Den ene bølge med sorg efter den anden skyller ind over verden fra Balmoral. Vores tanker er hos den britiske kongefamilie, siger Johnson.

Også flere andre tidligere premierministre har udtalt sig.

Blandt dem er Theresa May, der i 2019 forlod premierministerposten.

- Hendes Majestæt overværede store forandringer og bevægede sig dygtigt med tidsånden, samtidig med at hun sørgede for stabilitet og tryghed. Hun var vores samlingspunkt gennem hele denne Elizabeth-æra.

- Det var mit livs ære at tjene som hendes premierminister. Vores tanker og bønner er hos hendes familie, skriver hun på Twitter.

Den tidligere premierminister Tony Blair siger torsdag:

- Vi har ikke bare mistet vores monark, men hele vores lands matriark. En person, der mere end nogen anden, har bragt vores land sammen.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.