Premierministerfavorit fortryder spareplan efter stormvejr

Liz Truss har aflivet sin plan om spare milliarder i den offentlige sektor, hvis hun bliver premierminister.

Der bliver ikke sparet på sygeplejersker, lærere og politibetjente alligevel, siger premierministerkandidat Liz Truss nu. (Arkivfoto). <i>Peter Nicholls/Reuters</i>

Der bliver ikke sparet på sygeplejersker, lærere og politibetjente alligevel, siger premierministerkandidat Liz Truss nu. (Arkivfoto). Peter Nicholls/Reuters

Hvis Liz Truss bliver valgt som Det Konservative Partis leder og dermed Storbritanniens næste premierminister, kommer hun ikke til at gennemføre en stor spareplan, som hun ellers havde sagt, at hun ville.

Planen havde til formål at justere blandt andet offentligt ansattes løn regionalt, så den kunne tilpasses leveomkostningerne efter område. Det kunne for eksempel være, hvis det er dyrere at bo i London end i de britiske provinser.

Men planen skabte furore i Truss' bagland, som hurtigt konkluderede, at planen ikke kunne gennemføres uden at skære i lønnen for sygeplejersker og lærere uden for de mest velhavende dele af Storbritannien.

Det har dog aldrig været meningen, siger Liz Truss tirsdag aften.

- Jeg har aldrig haft til hensigt at ændre ansættelsesvilkårene for lærere og sygeplejersker. Men jeg vil gerne være helt klar i spyttet om, at jeg ikke agter at gå videre med de regionale lønaftaler (planen, red.), siger Truss.

En af Truss' tilhængere i Det Konservative Parti sagde til nyhedsbureauet Reuters, at spareplanen kunne få konsekvenser for hendes kampagne.

- Der er tale om en helt undgåelig fejl, men jeg tror ikke, det kommer til at betyde, at hun ikke bliver premierminister, sagde han.

Rishi Sunak, som er den anden kandidat til posten, har gennem sit bagland hævdet, at spareplanen ville betyde en lønnedgang på 1500 pund om året for millioner af sygeplejersker, politibetjente og soldater.

Liz Truss er udenrigsminister i den nuværende regering, og har meldt sit kandidatur til premierministerposten, efter at Boris Johnson meddelte, at han ville trække sig efter sin skandaleombruste tid i embedet.

Rishi Sunak bestred posten som finansminister, inden han trak sig i protest mod Boris Johnson.

Sunak er ifølge de seneste meningsmålinger et godt stykke bagud i kampen om at blive Storbritanniens næste leder. En måling fra YouGov viste 2. august, at Liz Truss havde 60 procent af de konservatives gunst, mens Sunak kun kunne notere sig for en tilslutning på 26 procent.

5. september afgøres det, hvem af de to der overtager posten fra Boris Johnson.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden