Titusinder hylder Putin med flag og vimpler på VM-stadion

Det er fredag otte år siden, at Putin annekterede Krim, hvilket betød, at halvøen blev en del af Rusland.

Præsident Vladimir Putin dukkede fredag eftermiddag op på Moskvas Luzjniki-stadion, som er det største stadion i Rusland. <i>Alexander Vilf/Ritzau Scanpix</i>

Præsident Vladimir Putin dukkede fredag eftermiddag op på Moskvas Luzjniki-stadion, som er det største stadion i Rusland. Alexander Vilf/Ritzau Scanpix

Titusinder af mennesker er fredag eftermiddag mødt op med flag og vimpler på Ruslands største stadion for at høre præsident Vladimir Putin hylde angrebskrigen i Ukraine.

Det sker på otteårsdagen for Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim.

- For Rusland, for sejr, råber folkemængden på Luzjniki stadion, der kan rumme 81.000 tilskuere. Det var her, at finalen i fodbold-VM blev spillet i 2018.

Putin hylder soldaterne og "den særlige militære operation i Ukraine", som det fortsat er forbudt i Rusland at omtale som en krig.

- Skulder ved skulder hjælper de hinanden og støtter hinanden, og når det er nødvendigt, så bruger de som brødre deres krop som skjold mod kugler. Et sådan fællesskab har vi ikke haft i meget lang tid, lyder det fra den russiske leder.

Men tv-transmissionen bliver pludselig afbrudt midt i Putins tale. I stedet lyder der patriotiske sange.

Putins talsmand, Dmitrij Peskov, siger kort efter, at der var tale om en serverfejl, da der blev klippet væk fra præsidenten.

Ifølge både BBC og Reuters deltog mange af deltagerne ikke af egen fri vilje.

Således kunne begge medier berette, at offentligt ansatte var blevet opfordret til at deltage af deres arbejdsgivere.

- Jeg bliver her lidt endnu, og så går jeg. Jeg tror, at de fleste, der er her, er imod krigen. Jeg er i hvert fald, fortæller en af deltagerne til BBC.

BBC beskriver desuden, at om unge studerende fik valget mellem at tage til undervisning eller "koncert". Flere af de studerende, som BBC talte med, havde angiveligt ingen anelse om, at begivenheden støttede krigen i Ukraine.

Otteårsdagen fejres både på Krim og rundt om i Rusland.

Rusland indledte invasionen i Ukraine 24. februar. Vestlige militæranalytikere siger, at det ser ud, som om den russiske fremrykning er gået i stå, fordi den ukrainske hær bider hårdt fra sig.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.