Rapport: Næsten halvdelen af Europa er truet af tørke

En sommer med lidt nedbør og hedebølger har øget risikoen for tørke i store dele af Europa, viser rapport.

Sten, der normalt er under vand, er i midten af august dukket frem i Gardasøen i det nordlige Italien. Det sker, efter at Sirmione, der også ligger ved Gardasøen, har oplevet den værste tørke i 70 år. <i>Flavio Lo Scalzo/Reuters</i>

Sten, der normalt er under vand, er i midten af august dukket frem i Gardasøen i det nordlige Italien. Det sker, efter at Sirmione, der også ligger ved Gardasøen, har oplevet den værste tørke i 70 år. Flavio Lo Scalzo/Reuters

Tæt på halvdelen af Europa er truet af tørke. Det viser en rapport fra EU's Fælles Forskningscenter (JRC), der blev udgivet mandag.

Af rapporten fremgår det, at 47 procent af Europas territorium 10. august havde nået advarselsniveauet for tørke, mens 17 procent af de undersøgte regioner var i fuldt beredskab.

Forskerne bag rapporten siger, at de tørre forhold kommer af sjælden regn og en række hedebølger, der siden maj har påvirket flodgennemstrømning på tværs af Europa.

Mindre vandmængder har også haft indflydelse på energisektoren for både vandkraft og kraftværkers kølesystemer.

Tørken har desuden i stort omfang reduceret afkastet af sommerens høst. Det er majs, sojabønner og solsikker, der er mest påvirket, siger forskerne.

- Jordbundsfugtighed og planters forhold er meget påvirket, lyder det i rapporten. Det bliver også nævnt, at der i mere end et dusin lande er kommet en større risiko for tørke denne sommer.

Frankrig, Tyskland og Storbritannien er blandt de lande.

- Resten af Europa, der allerede er påvirket af tørke, har fortsat stabile, meget tørre forhold, fremgår det af rapporten.

De regioner, hvor forholdene forværres mest, er dem, der allerede var påvirket af tørke i dette forår.

Det er eksempelvis det nordlige Italien, det sydøstlige Frankrig og nogle områder i både Ungarn og Rumænien.

Forskerne forudsiger, at vejr, der er varmere og mere tørt end sædvanligt, kommer til at fortsætte frem til november i den vestlige del af Europas middelhavsregion.

- Nyligt nedbør (i midten af august, red.) kan havde lindret tørkeforholdene i nogle dele af Europa.

- I nogle regioner har tordenvejr dog forårsaget skader og tab. Det kan have mindsket de gavnlige virkninger af nedbør, siger forskerne bag rapporten.

/ritzau/dpa

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.