Reagans attentatmand løslades uden betingelser efter 41 år

John Hinckley skød og ramte den daværende præsident Ronald Reagan foran et hotel tilbage i 1981.

John Hinckley, efter at en dommer havde bevilget ham en ubetinget løsladelse i september sidste år. (Arkivfoto). <i>Patrick Semansky/Ritzau Scanpix</i>

John Hinckley, efter at en dommer havde bevilget ham en ubetinget løsladelse i september sidste år. (Arkivfoto). Patrick Semansky/Ritzau Scanpix

John Hinckley, som i 1981 forsøgte at dræbe den daværende amerikanske præsident, Ronald Reagan, er onsdag blevet løsladt.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Efter 41 år, to måneder og 15 dage, endelig frihed, skriver han selv på Twitter.

En føderal domstol i Washington D.C. besluttede i september sidste år at ophæve betingelserne for hans prøveløsladelse. Den beslutning er nu blevet effektueret.

Hinckley blev indledningsvist løsladt fra en psykiatrisk institution i 2016, hvor han havde boet i 35 år. Det blev han, fordi man ikke længere vurderede, at han udgjorde en trussel for sig selv eller andre.

Siden da har han boet i sin mors hjem i delstaten Virginia.

Ronald Reagans datter Patti Davis har dog været og er stadig modstander af Hinckleys løsladelse. Hun frygter, at han kan finde på at kontakte hende, og hun tror ikke, at han fortryder sin handling.

Det skrev hun i en klumme i The Washington Post i september, da distriktdommer Paul Friedman bevilgede en ubetinget løsladelse.

Den i dag 67-årige Hinckley skød og ramte Ronald Reagan foran et hotel i hovedstaden den 30. marts i 1981.

Reagan blev skudt i brystet. Hans ene lunge punkterede i attentatet, men præsidenten kom sig nogenlunde hurtigt.

Tre andre mænd blev såret under angrebet, herunder præsidentens pressechef, James Brady. Han sad efterfølgende i kørestol frem til sin død i 2014.

Efter skyderiet rapportede flere om, at Hinckley havde udført angrebet for at imponere skuespilleren Jodie Foster, som han tilsyneladende var besat af.

Han endte med at blive fritaget for straf, fordi et nævningeting havde erklæret ham sindssyg i gerningsøjeblikket. Senere kom det frem, at han havde lidt af depression og tvangstanker det meste af sit liv.

Under sin prøveløsladelse har Hinckley blandt andet fået tiden til at gå med at skrive sange og udgive dem via internettet.

Han skulle i løbet af juni have afholdt sin debutkoncert i New York, men arrangørerne var nødt til at aflyse den, fordi de havde modtaget flere trusler.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.