Redaktionschef om nobelprismodtager: Ernaux er kompromisløs

Sidste år var Annie Ernauxs hovedværk "Årene" bestseller hos Gads Forlag, og til maj kommer hun til Danmark.

Torsdag er det blevet offentliggjort, at den franske 82-årige forfatter Annie Ernaux har fået tildelt årets Nobelpris i litteratur. Billedet her er taget, da hun efter offentliggørelsen mødte pressen. Hun er frygtløs, kompromisløs og stilsikker, mener hendes danske forlag. <i>Johanna Geron/Reuters</i>

Torsdag er det blevet offentliggjort, at den franske 82-årige forfatter Annie Ernaux har fået tildelt årets Nobelpris i litteratur. Billedet her er taget, da hun efter offentliggørelsen mødte pressen. Hun er frygtløs, kompromisløs og stilsikker, mener hendes danske forlag. Johanna Geron/Reuters

Der var jubel og champagne hos Gads Forlag, da det torsdag blev afsløret, at årets nobelprismodtager i litteratur er den franske forfatter Annie Ernaux.

Det fortæller redaktionschef Julie Paludan-Müller og tilføjer, at forlaget straks er gået i gang med at trykke flere af hendes bøger.

Seks af Ernaux' over 20 bøger findes på dansk. Tre af dem er udgivet hos Gads Forlag, som også udgiver den fjerde, "Skammen", fredag.

Julie Paludan-Müller kalder Ernaux "fuldstændig kompromisløs".

- Hun har skrevet om sårbare ting i sin familie, om en illegal abort, om seksualitet og begær, så hun er frygtløs.

- Så er hun stilsikker og har en vidunderlig sproglig præcision, som betyder, at selv om flere af bøgerne er skrevet for flere år siden, så føles de dugfriske.

Annie Ernaux debuterede i 1974 og har i Frankrig altid været en elsket og folkelig forfatter, forklarer Julie Paludan-Müller.

- Havde man én bog stående hjemme i reolen, var det en Annie Ernaux-bog, har hendes franske redaktør fortalt mig.

- Men det var først med "Årene", at hun også i Frankrig blev rigtigt anerkendt, fortæller Julie Paludan-Müller.

"Årene" udkom i Frankrig i 2008. Sidste år udkom den på dansk og var Gads Forlags helt store bestseller.

- Det er en bog, der har et litterært niveau og tyngde, men som har haft en enorm appel til danske og internationale læsere.

- Det er et hovedværk i moderne europæisk litteratur, som fortæller om det franske og vestlige samfund fra 40'erne og frem til nu, men det er også en personlig historie med udgangspunkt i Ernaux' eget liv. Hun kombinerer noget intimt og kvindeligt med en fortælling om verdens udvikling.

Og netop koblingen mellem den nære historie og så den store samfundshistorie er noget af det, der gør Ernaux til en interessant forfatter, lyder det.

- Hun går ind i nogle smertepunker i sit eget liv, som har en enorm resonans, samtidig med, at hun altid er politisk og samfundsbevidst og interesserer sig for køn og klasse.

- Der er nogle forfattere, som man vender tilbage til, når man går og tumler med spørgsmål i sit eget liv. Jeg vender altid tilbage til Annie Ernaux.

Det er samtidig med tildelingen af Nobelprisen i litteratur blevet offentliggjort, at Annie Ernaux kommer til Danmark og Det Kongelige Bibliotek i maj næste år.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.