Reform skal stoppe oligarkers misbrug af britisk retssystem

Vi vil ikke lade dem, der finansierer Putin, udnytte det britiske retssystem, siger britisk justitsminister.

- Vi vil ikke lade dem, der er med til at finansiere Putin, udnytte det britiske retssystem til at lukke munden på deres kritikere, siger den britiske justitsminister, Dominic Raab. <i>Henry Nicholls/Reuters</i>

- Vi vil ikke lade dem, der er med til at finansiere Putin, udnytte det britiske retssystem til at lukke munden på deres kritikere, siger den britiske justitsminister, Dominic Raab. Henry Nicholls/Reuters

Britiske domstole får fremover nemmere ved at forhindre sager, hvor store virksomheder og velhavende personer - for eksempel russiske oligarker - bruger retssystemet til at lukke munden på kritikere.

Det er i hvert fald formålet med nye bestemmelser og forholdsregler, som Storbritannien onsdag har vedtaget.

De nye regler drejer sig om såkaldte strategiske retssager, hvor det typisk er journalister og menneskerettighedsaktivister, som pludselig får trusler om uendelige retssager, der kan ruinere dem og ødelægge deres liv.

De britiske domstole skal nu sikre, at sager af den art først kommer gennem en trepartsvurdering, inden en egentlig retssag kan indledes. Det skal gøre det lettere at stoppe grundløse retssager hurtigere.

Regeringen vil også indføre beskyttelsesforanstaltninger, så personer uden penge kommer til at stå bedre i retsopgør mod velhavende modstandere.

- Vi vil ikke lade dem, der er med til at finansiere Putin, udnytte det britiske retssystem til at lukke munden på deres kritikere, siger vicepremierminister og justitsminister Dominic Raab.

Han mener, at den nye reform styrker ytringsfriheden og misbrug af retssalene.

- Samtidig vil den forsvare dem, der modigt afslører korruption, siger han.

I de seneste år har russiske milliardærer og store foretagender ofte lagt sag an mod individer, som har skrevet negativt om deres gøren og laden.

Den britiske sammenslutning af journalister roser reformen og hilser den velkommen som "et betydeligt fremskridt".

Der findes lignende lovgivning i dele af USA og Canada. Ingen EU-lande har love på området, men et lovforslag på området er blevet fremlagt i Bruxelles.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden