Repræsentanternes Hus blåstempler våbenlovgivning i USA

Repræsentanternes Hus har fredag ligesom Senatet godkendt en stramning af USA's våbenlovgivning.

Nancy Pelosi, som er formand i Repræsentanternes Hus, ser ny våbenlovgivning som et vigtigt skridt i den rigtige retning. <i>J. Scott Applewhite/Ritzau Scanpix</i>

Nancy Pelosi, som er formand i Repræsentanternes Hus, ser ny våbenlovgivning som et vigtigt skridt i den rigtige retning. J. Scott Applewhite/Ritzau Scanpix

Repræsentanternes Hus, det ene af den amerikanske Kongres' to kamre, har fredag godkendt et lovforslag, som begrænser adgangen til våben i landet.

Godkendelsen kommer, efter at lovforslaget blev blåstemplet af Kongressens andet kammer, Senatet, torsdag. Det er første gang i 28 år, at en større ændring af våbenlovgivningen har fået de nødvendige stemmer i Senatet.

Lovforslaget omfatter blandt andet skrappere baggrundstjek af personer, som er dømt for vold i hjemmet, eller som i deres ungdom er dømt for forbrydelser af en vis karakter.

Desuden er der føderal støtte til, at de enkelte delstater kan indføre love, der forhindrer personer i at købe våben, hvis de vurderes at være til fare for sig selv eller andre.

Lovforslaget skal nu underskrives af landets præsident, Joe Biden, før det kan træde i kraft.

Det blev stemt igennem af 234 af medlemmerne af Repræsentanternes Hus. 14 af dem var republikanere. 193 stemte imod forslaget.

Formanden i kammeret, Nancy Pelosi, kalder lovgivningen et "vigtigt skridt i retningen af at redde liv".

- Ikke bare fra de forfærdelige masseskyderier, men også fra den daglige massakre, som er våbenvold, selvmord og tragiske hændelser, siger hun.

Det var ventet, at Repræsentanternes Hus ville vedtage lovforslaget. Demokraterne sidder på et solidt flertal i kammeret, og i modsætning til Senatet kan der i Repræsentanters Hus vedtages lovgivning med et simpelt flertal.

I det 100-mand store Senat kræver det 60 stemmer, før et forslag overhovedet kan komme til afstemning. Derefter kan det dog vedtages med et simpelt flertal.

Debatten om våbenlovgivning er for alvor taget til, efter at antallet af øjensynligt tilfældige masseskyderier har været tiltagende i 2022.

I byen Uvalde i delstaten Texas skød og dræbte en 18-årig gerningsmand 19 skolebørn og 2 voksne på Robb Elementary School den 24. maj.

Desuden blev ti personer skudt og dræbt i Buffalo i New York, mens en blev dræbt og tre såret i et skyderi ved en kirke i Los Angeles. Alle tre skyderier fandt sted inden for 11 dage.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.