Republikanernes håb om sejr i Arizona svinder ind

I takt med at de sidste stemmer tælles op i Arizona og Nevada øjner Demokraterne flertallet i Senatet.

Stemmer tælles i Phoenix, Arizona, efter midtvejsvalget tirsdag. (Arkivfoto). <i>Justin Sullivan/Ritzau Scanpix</i>

Stemmer tælles i Phoenix, Arizona, efter midtvejsvalget tirsdag. (Arkivfoto). Justin Sullivan/Ritzau Scanpix

Republikanernes håb om at tage flertallet i Senatet er i dagene efter midtvejsvalget tirsdag svundet, i takt med at de sidste stemmer tælles i Arizona og Nevada.

I fire stater mangler en afgørelse på et senatsvalg.

I den ene, Georgia, skal der være en anden valgrunde til december. Indtil da kendes afgørelsen ikke. I den anden, Alaska, ved man, at en republikaner vinder, men ikke hvilken republikaner.

Det efterlader to stater: Arizona og Nevada. Hvis begge stater vindes af samme parti, vinder det parti flertallet i Senatet.

I Arizona har demokraten Mark Kelly ifølge NBC News en føring på seks procentpoint ned til republikaneren Blake Masters med omkring en femtedel af stemmerne, der stadig mangler at blive talt.

I takt med at de udestående stemmer bliver optalt, svinder Masters muligheder for at indhente Kelly.

I Nevada er republikaneren Adam Laxalt foran med et procentpoint til demokraten Catherine Cortez Masto. Men ifølge datamediet Fivethirtyeights analytiker Nathaniel Rakich kan den stilling godt snyde lidt.

- I Nevada fører Laxalt over Cortez Masto 49 procent til 48 procent. En margin på 15.867 stemmer, skriver han på datamediets hjemmeside.

- Der er omkring 100.000 stemmer tilbage, der skal tælles, og det er hovedsageligt brevstemmer. Det er til fordel for Demokraterne. Så vi tror, at Cortez Masto formentligt tager føringen, når de er talt op.

Nevada har længe været kendt for at holde USA hen i spænding om valgresultater, mens det er en nyere ting i Arizona.

Her spiller særligt to faktorer ind. Dels har valg i Arizona indtil for få år siden ikke været særligt tætte. Derfor har tv-stationerne og nyhedsbureauet AP tidligere kunnet udpege en vinder.

Samtidig er andelen af brevstemmer vokset. Ifølge AP tager brevstemmer længere tid at tælle. Her skal de valgtilforordnede nemlig bruge tid på at tjekke, at personen bag brevstemmen ikke også har stemt ved fysisk fremmøde.

Det er ikke kun flertallet i Senatet, der ikke er afgjort. I Repræsentanternes Hus mangler omkring 25 pladser at blive fordelt.

Ifølge NBC News er Republikanerne foran i 11 af dem, hvilket vil være tilstrækkeligt til at give dem et flertal. Her mangler dog op til to tredjedele af de afgivne stemmer i de forskellige valgkredse, så føringen kan skifte.

Med forventningen om en forestående sejr er de interne kampe hos Republikanerne begyndt, om hvem der skal være formand for Repræsentanternes Hus.

Republikanernes nuværende leder, Kevin McCarthy, har meldt sig. Men flere på partiets højrefløj har udtrykt ønske om en anden leder.

- Jeg har selv sagt, at Kevin McCarthy intet har gjort for at fortjene min stemme, siger Bob Good, der er valgt i Virginia, ifølge NBC News.

Endnu mangler en udfordrer at melde sig. Men desto mindre et flertal Republikanerne får, desto mere sårbar bliver Kevin McCarthy over for eventuelle rebeller.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.