Republikansk Trump-kritiker mister kongressæde

God dag for Donald Trump: Liz Cheney taber primærvalg i Wyoming til rival, som har fået hans opbakning.

Republikaneren Liz Cheney (til højre) bliver omfavnet af en tilhænger, efter at hun i en tale erkendte sit nederlag ved partiets primærvalg i Wyoming. Cheney er en hård kritiker af tidligere præsident Donald Trump. <i>Jae C. Hong/Ritzau Scanpix</i>

Republikaneren Liz Cheney (til højre) bliver omfavnet af en tilhænger, efter at hun i en tale erkendte sit nederlag ved partiets primærvalg i Wyoming. Cheney er en hård kritiker af tidligere præsident Donald Trump. Jae C. Hong/Ritzau Scanpix

Den Donald Trump-kritiske toprepublikaner Liz Cheney taber sit partis primærvalg i delstaten Wyoming. Det opfattes som en klar styrkelse af den fløj, der ønsker at se Trump vende tilbage til præsidentposten.

Cheney, som er blandt de få republikanske kongresmedlemmer, som åbenlyst har kritiseret Trump, tabte til partifællen Harriet Hageman. Hun støttes af Trump.

- Udfaldet af valget i Wyoming styrker Donald Trump. Det viser klart, at de partifæller, der går imod ham, får spoleret deres politiske karriere, siger CNN's politiske analytiker Nia Malika Henderson.

Hun tilføjer, at langt de fleste republikanske politikere, der er gået imod Trump, har måttet betale en høj pris.

En anden af CNN's politiske kommentatorer, Dana Bash, pointerer, at det er opsigtsvækkende, at en så markant konservativ politiker som Liz Cheney, der er datter af den tidligere vicepræsident Dick Cheney, taber stort, fordi hun er gået imod Trump.

Men Dana Bash fremhæver samtidig, at Liz Cheney fremover vil vække stor opmærksomhed, fordi hun vil fortsætte sin kampagne mod Donald Trump, selv om hun nu ikke kan genopstille til Kongressen.

Den 56-årige Cheney har i stærke vendinger kritiseret Trumps påstand om valgsvindel, da han tabte til demokraten Joe Biden, ligesom hun har fordømt Trump for hans rolle ved et stormløb mod Kongressen 6. januar 2021.

- Jeg har siden 6. januar sagt, at jeg vil gøre alt, hvad der skal til, for at sikre, at Donald Trump aldrig igen kommer i nærheden af Det Ovale Værelse, siger Liz Cheney i en tale, hvor hun erkendte at have tabt primærvalget.

I Alaska har republikaneren Lisa Murkowski, som sidste år stemte for at dømme Donald Trump i rigsretssagen mod ham, fået muligheden at kæmpe om at blive genvalgt til Senatet. Det står klart efter et nomineringsvalg tirsdag.

Et nyt valgsystem i Alaska betyder, at i alt fire politikere kan deltage i senatsvalget ved midtvejsvalget i november.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.