Røde Kors konvoj på vej mod Mariupol er vendt om

Det var blevet umuligt at gennemføre mission med evakuering af civile fra byen, oplyser ICRC.

Ødelagt gade i Mariupol. En Røde Kors konvoj på vej mod den belejrede ukrainske havneby vendte sent fredag om, da det var blevet umuligt at gennemføre missionen med at begynde en evakuering af civile fra byen, oplyser Den Internationale Røde Kors Komité, ICRC. <i>Stringer/Reuters</i>

Ødelagt gade i Mariupol. En Røde Kors konvoj på vej mod den belejrede ukrainske havneby vendte sent fredag om, da det var blevet umuligt at gennemføre missionen med at begynde en evakuering af civile fra byen, oplyser Den Internationale Røde Kors Komité, ICRC. Stringer/Reuters

En Røde Kors konvoj på vej mod den belejrede ukrainske havneby Mariupol vendte sent fredag om, da det var blevet umuligt at gennemføre missionen med at begynde en evakuering af civile fra byen, oplyser Den Internationale Røde Kors Komité, ICRC.

Rusland havde lovet at åbne en evakueringsrute fra den belejrede by.

Evakueringsruten skulle lede indbyggerne fra Mariupol til byen Zaporizzja. Det oplyste lederen for Ruslands forsvarsstyrelse, Mikhail Mizintsev, tidligere.

- Konvojen vil lørdag gøre et nyt forsøg på at nå frem og sikre en tryg passage for civile fra Mariupol, hedder det i en erklæring fra ICRC. som siger, at "aftaler og betingelser gjorde det umuligt at fortsætte fredag".

Mariupol har været omringet siden de første dage af den russiske invasion og situationen for de civile har længe været beskrevet som "forfærdelige". Et tidligere Røde Kors-forsøg på at nå frem i begyndelsen af marts måtte også opgives.

Røde Kors-holdet med tre biler og en stab på ni havde planlagt at føre en konvoj med 54 ukrainske busser og et større antal private biler ud af byen, hvor omkring 170.000 mennesker har begrænset med mad og er uden el. En del har mangel på frisk vand.

Fredagens operation gik ikke som planlagt, selv om den var aftalt med både Rusland og Ukraine.

- At få arrangeret en sikker passage er og bliver ekstremt komplekst, siger Ewan Watson fra ICRC, som appellerer til de krigende parter om at støtte et nyt evakueringsforsøg lørdag.

Mariupol har været omringet af russiske tropper i mere end tre uger. Mens der var sne, kunne folk smelte det og drikke vandet. Men i den periode kunne der ikke leveres nødhjælp til byen. Hverken mad eller medicin.

Mere end 90 procent af alle bygninger i Mariupol blev fuldstændig ødelagt af beskydninger og bomber.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.