Rusland anser Nato-våbentransporter i Ukraine som mål

Ifølge den russiske forsvarsminister er Nato-transporter af våben i Ukraine mål, som skal ødelægges.

- USA og dets Nato-allierede fortsætter med at pumpe våben ind i Ukraine, siger Ruslands forsvarsminister, Sergej Sjojgu. Han gør det klart, at Rusland vil opfatte Nato-transporter af våben i Ukraine som militære mål. <i>Handout/Ritzau Scanpix</i>

- USA og dets Nato-allierede fortsætter med at pumpe våben ind i Ukraine, siger Ruslands forsvarsminister, Sergej Sjojgu. Han gør det klart, at Rusland vil opfatte Nato-transporter af våben i Ukraine som militære mål. Handout/Ritzau Scanpix

Ruslands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, siger onsdag, at Rusland vil opfatte Nato-transporter af våben i Ukraine som militære mål. Det skriver det russiske nyhedsbureau RIA.

Sjojgus udtalelse er en gentagelse af en tidligere advarsel fra styret i Moskva.

- USA og dets Nato-allierede fortsætter med at pumpe våben ind i Ukraine, siger Sjojgu og tilføjer:

- Vi anser transporter, der ankommer fra den vestlige alliance på landets territorium med våben eller materiel til den ukrainske hær, for at være militære mål, som skal ødelægges.

Ruslands forsvarsministerium sagde tidligere, at det havde gjort seks jernbanestationer i Ukraine ude af stand til at forsyne de ukrainske styrker med vestligt fremstillede våben. Det skete ved at ødelægge deres elforsyninger.

Meldingen fra Sjojgu overrasker på ingen måde Peter Viggo Jakobsen, som er lektor ved Forsvarsakademiet.

Han er desuden professor ved Center for War Studies på Syddansk Universitet.

- Nato er i gang med at sende mange tunge våben ind i Ukraine. Det siger sig selv, at det vil russerne gerne forhindre.

- De vil forhindre, at det udstyr og materiel, som ukrainerne får, kommer frem til fronten i Donbas og kan gøre en forskel på slagmarken. Så de vil gøre alt, hvad der står i deres magt for at ødelægge så meget udstyr, inden det finder anvendelse.

Det er først opsigtsvækkende, hvis russerne begynder at angribe mål uden for ukrainske grænser, forklarer lektoren.

For så eskalerer krigen.

- Begynder Rusland at angribe mål på Natos territorium, kunne det udløse artikel fem. Og det vil udløse en militær reaktion fra Nato, og så kunne vi risikere en krig. Det ville ændre krigen totalt, hvis Rusland angreb mål uden for Ukraine.

Artikel fem dækker over Natos såkaldte musketered. Den fastslår, at et angreb på ét medlemsland skal betragtes som et angreb på alle.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, sagde tirsdag, at de vestlige lande kunne have undgået civile tab, hvis de havde undladt at sende våben til Ukraine.

Det sagde han i en længere telefonsamtale med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

Forsvarsminister Sjojgu siger også, at ukrainske kampenheder, der er under belejring i Azovstal-stålværket i Mariupol, er totalt blokeret og ikke ville kunne komme ud.

Et ukendt antal civile er stadig fanget i Mariupol og de omkringliggende områder. Det siger Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) i Ukraine.

Rusland sagde onsdag, at det havde affyret to krydsermissiler mod ukrainske mål fra en ubåd i Sortehavet.

Forsvarsministeriet i Moskva udsendte fotos af missilerne. Ministeriet advarede om, at det vil ramme Nato-transporter, hvis de skulle komme over havet.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden