Rusland lukker sit luftrum for Danmark og mange andre lande

Rusland forbyder en lang række lande fra dets luftrum. Det sker, efter at EU søndag lukkede for russiske fly.

Rusland har mandag forbudt luftfartsselskaber fra 36 lande og områder - herunder Danmark, Storbritannien og Tyskland - at benytte russisk luftrum.

Det oplyser de russiske luftfartsmyndigheder i en pressemeddelelse.

Det sker, efter at EU søndag forbød Rusland at benytte dets luftrum.

- Vi foreslår et forbud mod alle russisk ejede, russisk registrerede og russisk kontrollerede luftfartøjer. Disse luftfartøjer vil ikke længere lande, lette eller overflyve EU's territorium, sagde kommissionsformand Ursula von der Leyen.

Det gælder alle russiske fly - også private.

Det russiske forbud, der mandag er blevet indført, rammer i alt 36 lande og områder, fremgår det af pressemeddelelsen. Det drejer sig om følgende:

Albanien, Anguilla, Belgien, Britiske Jomfruøer, Bulgarien, Canada, Cypern, Danmark (samt Grønland og Færøerne), Estland, Finland, Frankrig, Gibraltar, Grækenland, Holland, Irland, Island, Italien, Jersey, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.

Årsagen til EU's forbud er Ruslands igangværende invasion af nabolandet Ukraine. Invasionen begyndte natten til torsdag.

Paul Hulme Harrison, der er næstformand i Ingeniørforeningens Flytekniske Selskab og formidler af flysikkerhed, forklarer, at forbuddet kan betyde, at man på nogle ruter må flyve store omveje.

- Så skal man have ekstra brændstof med, måske kan man ikke gennemføre flyvningen uden at mellemlande, og måske må man opgive at flyve, siger han.

Han forklarer, at de ruter fra Nordeuropa, der formentlig bliver mest påvirket, er ruter, der går mod de arabiske lande, Indien, Thailand og Australien.

- Typisk hvis man kommer med et civilt fly, og man ikke har lov til at komme ind i luftrummet, så vil man blive mødt med jagerfly, der vil lede en ned til en lufthavn, hvor man kan lande, og så må man tage diskussionen på jorden bagefter.

Brancheorganisationen Dansk Erhverv forventer, at lukningen af det russiske luftrum vil medføre, at direkte ruter mellem EU og lande som Kina, Japan og Korea kan blive aflyst.

- Det betyder, at man som passager fra Europa vil skulle ud på en markant længere omvej med flere stop, hvis man skal til for eksempel Fjernøsten, siger Jesper Kronborg, branchedirektør for Dansk Erhverv Transport i en skriftlig udtalelse.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.