Rusland fordømmes for angreb: Forkasteligt og skammeligt

Under et døgn efter en aftale om korneksport har Rusland angiveligt ramt strategisk vigtig eksporthavn.

Aftalen om korneksport er ikke indgået direkte mellem Ukraine og Rusland. Parterne har underskrevet den med Tyrkiet og FN. (Arkivfoto). <i>Stringer/Reuters</i>

Aftalen om korneksport er ikke indgået direkte mellem Ukraine og Rusland. Parterne har underskrevet den med Tyrkiet og FN. (Arkivfoto). Stringer/Reuters

Der bliver rettet kraftig vestlig fordømmelse mod Rusland, efter at landet lørdag angiveligt har angrebet den sydvestlige havneby Odesa i Ukraine.

Angrebet har fundet sted under et døgn efter en banebrydende aftale mellem Ukraine og Rusland. Den åbner for, at der igen kan eksporteres korn fra netop Odesa og to andre ukrainske havne ud til Sortehavet.

Lørdag er Odesas havn så blevet ramt af to missiler.

Det bliver kritiseret hårdt af blandt andre EU's udenrigschef, Josep Borrell.

- At angribe et mål for korneksport dagen efter en skelsættende aftale er i særdeleshed forkasteligt, og det viser igen Ruslands totale tilsidesættelse af folkeretten og internationale forpligtelser, skriver han på Twitter.

USA's ambassadør i Ukraine, Bridget Brink, kalder angrebet for "skammeligt".

- Rusland bliver ved med at bruge mad som et våben. Rusland skal stilles til ansvar, skriver ambassadøren på Twitter.

Ruslands flåde har under krigen blokeret for eksport af korn fra de ukrainske havne. Det betyder, at flere millioner ton korn har ophobet sig i havnene.

Det er det korn, som den nye aftale åbner for at få eksporteret.

Aftalen om korneksport er ikke indgået direkte mellem Ukraine og Rusland. Parterne har underskrevet den med Tyrkiet og FN.

En talsmand fra Ukraines udenrigsministerium, Oleg Nikolenko, fordømmer også lørdagens russiske angreb mod havnebyen Odesa.

Han kalder det "Vladimir Putins spyt i ansigtet på FN's generalsekretær, António Guterres, og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan".

Fra tyrkisk side siger forsvarsminister Hulusi Akar, at Rusland har oplyst til Tyrkiet, at russerne "absolut intet havde at gøre med angrebet" mod havnen i Odesa.

- Det faktum, at angrebet fandt sted, lige efter at vi indgik aftalen i går, gør os virkelig bekymrede, siger forsvarsminister Akar.

Han tilføjer, at Rusland har oplyst, at landet nu er ved at undersøge sagen meget grundigt.

Medmindre aftalen kollapser, ventes den at træde i kraft de kommende uger.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.