Rusland foreslår evakuering af civile på fabrik i Sjevjerodonetsk

Det tyder på, at Rusland og Ukraine har forskellige idéer om, hvor civile på fabrik bør evakueres til.

Der befinder sig hundredvis af civile i bunkere ved kemikaliefabrikken Azot i Sjevjerodonetsk. Rusland foreslår at lave en humanitær korridor for at få dem væk fra kampene i området. (Arkivfoto). <i>Marko Djurica/Reuters</i>

Der befinder sig hundredvis af civile i bunkere ved kemikaliefabrikken Azot i Sjevjerodonetsk. Rusland foreslår at lave en humanitær korridor for at få dem væk fra kampene i området. (Arkivfoto). Marko Djurica/Reuters

Rusland vil tilsyneladende evakuere civile, der befinder sig ved kemikaliefabrikken Azot i byen Sjevjerodonetsk.

Det meddeler det russiske forsvarsministerium i hvert fald tirsdag.

Der befinder sig hundredvis af civile i bunkere ved fabrikken i det østlige ukrainske by. I byen har der i ugevis været intense kampe mellem ukrainske og russiske styrker.

Det russiske forsvarsministerium oplyser, at den vil etablere en såkaldt humanitær korridor onsdag. En humanitær korridor er en slags sikker vej for civile væk fra krigsramte områder.

Forsøg på at etablere humanitære korridorer har under krigen slået fejl adskillige gang.

Forsvarsministeriet i Rusland vil evakuere de civile til byen Svatovo. Byen ligger ligesom Sjevjerodonetsk i regionen Luhansk, som Rusland forsøger at vinde fuld kontrol over.

Rusland opfordrer også tirsdag ukrainske styrker til at overgive sig. Ukrainske soldater på fabrikken bør "stoppe deres nyttesløse modstand" og lægge deres våben, lyder opfordringen.

Der er umiddelbart ikke reageret på det russiske forslag om en humanitær korridor fra ukrainsk side.

Ifølge Rusland har ukrainske myndigheder dog anmodet om lade civile fra fabrikken blive evakueret til Sjevjerodonetsks tvillingeby, Lysytsjansk. Her har Ukraine stadig delvis kontrol.

Det kan ifølge Rusland ikke lade sig gøre, fordi den sidste bro, der forbinder de to byer, er blevet ødelagt.

Rusland har i ugevis forsøgt at erobre tvillingebyerne. Det er de sidste områder i den østlige ukrainske region Luhansk, som stadig er delvist under ukrainsk kontrol.

Ifølge Ukraine har Rusland vundet kontrol over størstedelen af Sjevjerodonetsk. Men der er stadig civile og soldater, der befinder sig på kemikaliefabrikken.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden