Rusland fornyr deltagelse i international kornaftale

Moskva har garantier fra Kyiv om, at kornkorridor i Sortehavet ikke vil blive anvendt til militære formål.

Rusland har fornyet sin deltagelse i en international kornaftale, som gør det muligt for Ukraine at eksportere korn fra dets havne og videre til den øvrige verden. <i>Stringer/Reuters</i>

Rusland har fornyet sin deltagelse i en international kornaftale, som gør det muligt for Ukraine at eksportere korn fra dets havne og videre til den øvrige verden. Stringer/Reuters

Rusland vil forny sin deltagelse i en international kornaftale, som gør det muligt for Ukraine at eksportere korn via Sortehavet.

Det oplyser det russiske forsvarsministerium onsdag.

Meddelelsen kommer, fire dage efter at russerne trak sig fra aftalen, hvilket øgede risikoen for sultkriser mange steder i verden. Begrundelsen var, at russiske krigsskibe ved Krim-halvøen var blevet angrebet med droner.

Men forsvarsministeriet oplyser onsdag, at det har modtaget skriftlige garantier fra Kyiv om, at en korridor i Sortehavet for korneksporter ikke vil blive anvendt til militære formål af ukrainerne.

- Den Russiske Føderation anser de givne garantier for tilstrækkelige til, at aftalen implementeres, hedder i den russiske meddelelse.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har sammen med FN spillet en central rolle som mægler i aftalen, som er i kraft fra onsdag eftermiddag.

Da russerne trak sig fra aftalen, førte det til øjeblikke prisstigninger på hvede, sojabønner, majs og raps.

Skibe fortsatte med at sejle korn fra Ukraine, selv om russerne havde forladt aftalen.

Det havde næppe kunnet have fortsat i længere tid, fordi forsikringsselskaber ikke var indstillet på at indgå nye kontrakter uden russernes deltagelse.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, beskyldte tirsdag Rusland for at bringe den globale fødevaresikkerhed i fare, efter at landet havde trukket sig fra aftalen om korneksport fra havne i Ukraine.

Aftalen har betydet, at der er skibet over ni millioner ton korn fra havne i Ukraine og videre til den øvrige verden.

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, har tidligere beskyldt Rusland for at bruge fødevareeksporten som et våben i dets krig mod Ukraine.

ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.