Rusland sætter folkeafstemning i Kherson på pause

På grund af sikkerhedssituationen i Kherson er en folkeafstemning om byens tilslutning til Rusland udskudt.

Ifølge Kirill Stremousov, der er vicechef for Kherson-administrationen, er en varslet folkeafstemning i byen blevet udskudt. (Arkivfoto). <i>Stringer/Ritzau Scanpix</i>

Ifølge Kirill Stremousov, der er vicechef for Kherson-administrationen, er en varslet folkeafstemning i byen blevet udskudt. (Arkivfoto). Stringer/Ritzau Scanpix

De russiske besættelsesmyndigheder i Ukraines sydlige by Kherson har udskudt en varslet folkeafstemning om russisk annektering af området.

Det siger en embedsmand for den lokale administration ifølge BBC.

- Afstemningen bliver sat på pause på grund af sikkerhedssituationen, siger Kirill Stremousov, der er vicechef for administrationen, som er udpeget af Rusland.

Han uddyber, at kraftig ukrainsk beskydning har gjort en central bro i Kherson ufremkommelig.

Ukraine og landets vestlige allierede har fordømt Ruslands planer om at holde en folkeafstemning i Kherson og andre områder og kaldt afstemningerne ulovlige.

Russiske styrker og deres allierede i form af separatister har besat store områder i Ukraines østlige Donbas-region og i den sydlige del af landet.

Flere af stederne overvejer besættelsesmagten at holde folkeafstemninger om områdernes fremtidige tilhørsforhold.

Da Rusland i 2014 annekterede halvøen Krim, som var en del af Ukraine, skete det på baggrund af en folkeafstemning blandt indbyggerne, om hvorvidt Krim skulle indlemmes i Rusland.

Ifølge Ukraine samt en lang række vestlige lande var folkeafstemningen ulovlig. EU og USA indførte efterfølgende sanktioner mod Rusland.

De to østukrainske områder Donetsk og Luhansk erklærede sig i 2014 for uafhængige fra Ukraine. Det skete efter folkeafstemninger, som af Ukraine blev fordømt som en "kriminel farce". Også vestlige lande fordømte afstemningerne.

Få dage før Ruslands invasion af Ukraine 24. februar anerkendte Rusland formelt de to udbryderrepublikker som uafhængige

Ukraine har de seneste uger iværksat en modoffensiv i et forsøg på at generobre Kherson og andre besatte områder i syd.

Ukrainske styrker hævder, at de har generobret flere landsbyer, og at de har angrebet og ødelagt flere strategiske mål.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden