Rusland: Våbenhvile ved stålværk skal lade civile komme ud

Der meldes om hårde kampe ved stålværk onsdag. Nu hævder Rusland, at man vil indstille skydningen i perioder.

Røg stiger op over Azovstal-stålværket tirsdag. <i>Alexander Ermochenko/Reuters</i>

Røg stiger op over Azovstal-stålværket tirsdag. Alexander Ermochenko/Reuters

Russiske styrker vil indstille skydningen ved Azovstal-stålværket i Mariupol i perioder de kommende tre dage for at lade civile komme ud.

Det oplyser det russiske forsvarsministerium onsdag.

Der har onsdag været meldt om hårde kampe ved stålværket, hvor de sidste forsvarsenheder i byen er forskanset sammen med et ukendt antal civile.

Ifølge Rusland vil civile nu få mulighed for enten at rejse til Rusland eller ukrainsk-kontrolleret territorie fra værket.

- Den russiske hær vil fra klokken 08.00 til 18.00 (Moskva-tid, red.) den 5., 6. og 7. maj åbne en humanitær korridor fra Azovstal-stålværket for at evakuere civile, står der i en meddelelse fra forsvarsministeriet.

- I denne periode vil russiske styrker og Folkerepublikken Donetsks enheder indstille alle fjendtligheder.

Situationen ved værket har været præget af mange forskellige meldinger. Fra ukrainsk side har det lydt, at russiske soldater nu er inde på det ganske store område, som værket ligger på.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har onsdag aften bedt FN's generalsekretær, António Guterres, om at hjælpe med at redde civile ud af stålværket.

- De mennesker, som stadig er der, er i fare for at miste livet. Alle har stor betydning for os. Vi beder om jeres hjælp med at redde dem, siger Zelenskyj i et telefonopkald med Guterres.

Denne uge har der været evakueringer, som FN og Røde Kors har stået for. Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, takker FN for indsatsen og kalder den "et eksempel på, at internationale organisationer kan være effektive". Han siger, at over 100 blev bragt i sikkerhed.

Flere gange er humanitære korridorer - sikre evakueringsveje - dog slået fejl i løbet af krigen.

Mariupol har været under belejring siden begyndelsen af marts.

Tidligt blev både el-, vand-, medicin- og fødevareforsyningen forstyrret eller helt ødelagt.

Mariupol var før krigen hjemsted for over 400.000 mennesker, men hundredtusinder menes at være flygtet fra byen, som er ødelagt af bombardementer.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden