Ruslands største uafhængige avis holder pause efter advarsel

Novaya Gazeta, der drives af nobelprismodtager Dmitrij Muratov, indstiller sit arbejde, så længe der er krig.

Dmitrij Muratov, der er chefredaktør på Novaya Gazeta, modtog sidste år Nobels fredspris for at beskytte ytringsfriheden (Arkivfoto). <i>Dimitar Dilkoff/Ritzau Scanpix</i>

Dmitrij Muratov, der er chefredaktør på Novaya Gazeta, modtog sidste år Nobels fredspris for at beskytte ytringsfriheden (Arkivfoto). Dimitar Dilkoff/Ritzau Scanpix

Ruslands største uafhængige avis, Novaya Gazeta, har indstillet alle fremtidige udgivelser, indtil der ikke længere er krig i Ukraine.

Det meddeler avisens chefredaktør, Dmitrij Muratov, mandag.

Muratov, der sidste år fik Nobels fredspris sammen med journalisten Maria Ressa, siger, at det har været en "svær" beslutning.

- For os og for alle jer er det en forfærdelig og svær beslutning. Men vi bliver nødt til at redde os for hinandens skyld, siger Muratov.

- Vi har fået endnu en advarsel fra Roskomnadzor, siger han i en udtalelse.

Roskomnadzor er Ruslands statslige medietilsyn. Tilsynet har tidligere stået for at blokere russernes adgang til flere vestlige medier.

Novaya Gazeta fik mandag sin anden advarsel fra Roskomnadzor.

- Vi indstiller vores udgivelse af avisen på vores hjemmeside, på sociale medier og på tryk, indtil den "særlige operation i Ukraine" er slut, lyder det.

En "særlig militær operation" er Ruslands præsident Vladimir Putins betegnelse for, hvad de russiske styrker i øjeblikket udfører i Ukraine.

Novaya Gazetas beslutning om at indstille arbejdet er angiveligt taget for at sikre, at avisen kan fortsætte med at eksistere i fremtiden.

Roskomnadzor har skærpet reglerne for indholdet i russiske medier, siden Rusland gik ind i Ukraine den 24. februar.

Tilsynet har forbudt ordene "krig", "angreb" og "invasion" om situationen i Ukraine. Den må blot omtales som en "særlig militær operation".

Dmitrij Muratov og den filippinsk-amerikanske graverjournalist Maria Ressa modtog i 2021 Nobels fredspris for at beskytte ytringsfriheden.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.