Russer sælger Nobelpris-medalje for at hjælpe ukrainere

Redaktør på russisk oppositionsavis har bedt auktionshuse om at tage kontakt, så han kan sælge Nobel-medalje.

Dmitrij Muratov med medaljen, der fulgte med Nobels fredspris, i sin højre hånd. Medaljen sælger han for at donere beløbet til ukrainske flygtninge. (Arkivfoto). <i>Odd Andersen/Ritzau Scanpix</i>

Dmitrij Muratov med medaljen, der fulgte med Nobels fredspris, i sin højre hånd. Medaljen sælger han for at donere beløbet til ukrainske flygtninge. (Arkivfoto). Odd Andersen/Ritzau Scanpix

Sidste års russiske modtager af Nobels fredspris, Dmitrij Muratov, vil hjælpe ukrainere ved at sælge den medalje, der fulgte med prisen.

Medaljen af guld ryger på auktion. Beløbet, den bliver solgt for, går direkte til at hjælpe ukrainere, som er på flugt som følge af krigen.

Det meddeler Muratov på beskedtjenesten Telegram tirsdag.

- Vi beder auktionshuse, som kan sætte denne verdensberømte pris til salg, om at tage kontakt, skriver han.

Dmitrij Muratov er journalist og redaktør på Ruslands førende oppositionsavis Novaya Gazeta. Han modtog Nobelprisen i 2021 sammen med Maria Ressa fra Filippinerne for deres indsats for at beskytte ytringsfriheden.

Muratov ønsker at hjælpe "fredelige flygtninge og sårede og syge børn, som har brug for akut behandling".

Flere end ti millioner anslås at have forladt deres hjem i Ukraine, siden Rusland angreb den 24. februar. Det svarer til omkring en fjerdedel af landets befolkning. 3,5 millioner af dem er flygtet over grænsen til nabolande.

I beskeden på Telegram opfordrer Muratov også til våbenhvile og udveksling af fanger.

Novaya Gazeta meddelte, kort efter at Rusland invaderede Ukraine for små to måneder siden, at avisen ikke ville dække begivenhederne.

Som årsag henviste avisen til ny russisk lovgivning. Lovgivningen indebærer, at medier skal beskrive Ruslands handlinger i Ukraine som en "militær operation".

Det er altså forbudt at bruge ord som krig, invasion eller angreb. Brug af sådanne ord kan give bøder på knap 400.000 kroner.

Sidste uge forsøgte avisen på snedig vis at omgå reglerne, der forhindrer kritisk omtale af de russiske krigshandlinger.

På forsiden havde avisen et billede af en journalist, der under en nyhedsudsendelse på stats-tv fremviste et skilt med fordømmende ord om Ruslands handlinger.

Selve ordene slørede avisen dog på forsiden, så den dermed omgik reglerne trods det klare budskab.

Novaya Gazeta er en af de eneste tilbageværende medier i Rusland, som går kritisk til regering og også skriver om oppositionens synspunkter.

Siden 2000 er seks af dens journalister og medarbejdere blevet dræbt. Herunder den undersøgende journalist Anna Politkovskaja.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.