Russerne bruger hypersonisk missil i Ukraine

Russisk militær har i Ukraine anvendt et missil, der flyver mange gange hurtigere end lydens hastighed.

Et ueksplodereret hypersonisk ballistisk missil i Kramatorsk i Ukraine  ifølge de ukrainske myndigheder. Det russiske forsvarsministerium siger lørdag, at det har anvendt et hypersonisk missil til at ødelægge et stort ukrainsk underjordisk våbendepot i Ivano-Frankivsk i det vestlige Ukraine. <i>National Guard Of Ukraine/Reuters</i>

Et ueksplodereret hypersonisk ballistisk missil i Kramatorsk i Ukraine ifølge de ukrainske myndigheder. Det russiske forsvarsministerium siger lørdag, at det har anvendt et hypersonisk missil til at ødelægge et stort ukrainsk underjordisk våbendepot i Ivano-Frankivsk i det vestlige Ukraine. National Guard Of Ukraine/Reuters

Det russiske forsvarsministerium siger lørdag, at det har anvendt et hypersonisk missil til at ødelægge et stort ukrainsk underjordisk våbendepot med missiler og antiluftskyts ammunition.

Det skal være sket ved byen Ivano-Frankivsk i det vestlige Ukraine.

Begrebet hypersonisk anvendes om hastigheder, der er væsentligt større end lydens.

Lydens hastighed er på omkring 1225,5 kilometer i timen ved normalt lufttryk.

Det russiske ministerium melder også, at militære radio- og rekognosceringscentre er ødelagt nær Odesa med et kystbaseret missilsystem.

Det skriver det russiske nyhedsbureau Interfax.

- Missilsystemet Kinzhai med hypersoniske missiler, der affyres fra fly, ødelagde et stort våbendepot i landsbyen Deliatyn i Ivano-Frankivsk regionen, siger det russiske forsvarsministerium i en presseerklæring lørdag.

Det var ifølge nyhedsbureauet RIA Novosti første gang, at det hypersoniske våbensystem blev anvendt i Ukraine under det, som Rusland kalder en "speciel militæroperation".

En talsperson for Ukraines luftkommando bekræfter, at der blev rettet et russisk missilangreb mod Deliatyn. Der er ikke oplyst yderligere detaljer.

Rusland har tidligere stolt fremvist avancerede våben. Præsident Vladimir Putin sagde i december, at Rusland er verdens førende land med hensyn til udviklingen af hypersoniske missiler. Deres hastighed, flyvehøjde og manøvredygtighed gør dem vanskelige at spore og nedskyde.

Missilerne kan bringe konventionelle sprænghoveder hurtigere og mere præcist til et mål. Men de kan også armeres med atomsprænghoveder.

- Dette er det første tilfælde, hvor der er gjort brug af hypersoniske våben i kamp i verden, siger den militære analytiker Vasilij Kashin til AFP.

Men nogle våbeneksperter siger, at Rusland kan have overdrevet den kapacitet, som landets hypersoniske arsenal har.

- Disse våben ændrer ikke noget fundamentalt på landjorden. Men de har en vis psykologisk og propagandamæssig effekt, siger en anden militær analytiker, Pavel Felgenhauer. Men han siger, at russerne måske kommer til at bruge disse våben mere og mere, fordi de mangler våben.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.