Russisk domstol forbyder Facebook og Instagram

Meta, der ejer både Facebook og Instagram, erklæres for ekstremistisk af russisk domstol, skriver Tass.

Et ekstra-metalgitter sættes op uden for Kreml på Den Røde Plads. Samtidig fortsætter indgreb over for medier. En domstol i Moskva har mandag med øjeblikkelig virkning forbudt Facebook og Instagram i Rusland. <i>-/Ritzau Scanpix</i>

Et ekstra-metalgitter sættes op uden for Kreml på Den Røde Plads. Samtidig fortsætter indgreb over for medier. En domstol i Moskva har mandag med øjeblikkelig virkning forbudt Facebook og Instagram i Rusland. -/Ritzau Scanpix

En domstol i Moskva har mandag med øjeblikkelig virkning forbudt Facebook og Instagram i landet, efter at have erklæret de to platforme, der begge ejes af det amerikanske moderselskab Meta, for "ekstremistiske".

Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

De russiske myndigheder har i sagen beskyldt det amerikanske it-selskab Meta for "russofobi".

Rusland har allerede forbudt Facebook, fordi det har begrænset russiske mediers adgang.

Instagram er også allerede blevet blokeret, efter at Meta åbnede for, at Facebook- og Instagram-brugere i visse lande - herunder Ukraine, Polen og Rusland - gerne måtte opfordre til vold mod russere og russiske soldater, når det handler om invasionen af Ukraine.

Distriktsdomstolen i Moskva siger, at den har givet anklagemyndigheden medhold i, at de to sociale medieplatforme skulle forbydes i Rusland, fordi de tillader "ekstremistiske aktiviteter".

Men kommunikationstjenesten WhatsApp, der også ejes af Meta, er ikke forbudt, da det ikke er en offentlig platform.

Moskva har foretaget omfattende indgreb mod mange forskellige medier, efter den russiske invasion af Ukraine.

Den russiske efterretningstjeneste FSB har spillet en vigtig rolle under retssagen. FSB beskyldte mandag Meta for at arbejde mod Ruslands interesser i konflikten.

- Meta-organisationens aktiviteter er rettet mod Rusland og dets væbnede styrker, sagde FSB's repræsentant, Igor Kovalevskyj, i retten ifølge russiske nyhedsbureauer.

Da præsident Vladimir Putin gav de væbnede styrker ordre til at gå ind i Ukraine den 24. februar, blokerede de russiske myndigheder både Facebook og Instagram samt Twitter.

Meta meddelte den 10. marts, at platformen i modsætning til normalt ville tillade erklæringer som "død over de russiske invasionsstyrker", men ikke klare trusler mod civile.

Metas øverste leder for globale anliggender, Nick Clegg, har senere justeret udmeldingerne, så de nye regler kun gælder for personer, der anvender de to sociale medieplatforme i Ukraine.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden