Russisk domstol giver Putin-kritiker fire års fængsel

Direktøren for russisk oppositionsgruppe skal fire år i fængsel for at lede en "uønsket" organisation.

Andrej Pivovarov, der har ledet gruppen "Det åbne Rusland", bag en glasrude ved en domstol i den russiske by Krasnodar i juni 2021, hvor han blev hevet af et fly og anholdt. Nu er han idømt fire års fængsel. (Arkivfoto) <i>Uncredited/Ritzau Scanpix</i>

Andrej Pivovarov, der har ledet gruppen "Det åbne Rusland", bag en glasrude ved en domstol i den russiske by Krasnodar i juni 2021, hvor han blev hevet af et fly og anholdt. Nu er han idømt fire års fængsel. (Arkivfoto) Uncredited/Ritzau Scanpix

En russisk domstol har fredag idømt Putin-kritiker Andrej Pivovarov fire års fængsel for at lede en ulovlig politisk bevægelse. Det meddeler domstolen ifølge Reuters.

Pivovarov blev anholdt for lidt over et år siden. Han blev hevet ud af et fly, der skulle til Polen, få minutter inden at flyet skulle lette fra den russiske by Sankt Petersborg.

Siden da har han siddet fængslet. Hans støtter mener, at anholdelsen af ham skulle forhindre, at han stillede op ved det russiske parlamentsvalg sidste år.

Pivovarov har ledet oppositionsgruppen "Det åbne Rusland". Den har bånd til en anden fremtrædende kritiker af den russiske regering, Mikhail Khodorkovskij.

Rusland erklærede i 2017 den London-baserede gruppe for "uønsket".

Gruppen besluttede sidste år at afslutte sit arbejde i Rusland for at beskytte sine medlemmer mod risikoen for at blive fængslet.

Flere andre af gruppens medlemmer er blevet idømt lange fængselsstraffe.

Gruppens medlemmer i Rusland fortsatte dog deres aktivisme under samme navn efter forbuddet, men som en separat juridisk enhed for at beskytte sig mod retsforfølgelse.

Snesevis af russiske oppositionsmedlemmer sidder i dag bag tremmer. Den mest kendte af dem er Aleksej Navalnyj.

Siden Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar har de russiske myndigheder slået endnu hårdere ned på kritikere af præsident Vladimir Putin.

Der er indført nye love, der gør det strafbart at omtale Ruslands "særlige militæroperation" i Ukraine som en krig, og en bølge af straffesager har fået kritikere til at være varsomme med deres ord.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.