Russisk farvel til rumstation ærgrer og overrasker USA

Nasa ønsker ikke, at rumsamarbejde med Rusland stopper, hvis russerne som meddelt forlader rumstation.

Rumstationen, som Rusland vil forlade efter 2024, ligger i godt 400 kilometers højde, og et rumskib kan flyve derop på cirka seks timer. (Arkivfoto). <i>Handout/Reuters</i>

Rumstationen, som Rusland vil forlade efter 2024, ligger i godt 400 kilometers højde, og et rumskib kan flyve derop på cirka seks timer. (Arkivfoto). Handout/Reuters

USA ærgrer sig over, at Rusland vil forlade Den Internationale Rumstation (ISS) efter 2024.

Det siger Ned Price, talsmand for det amerikanske udenrigsministerium.

Han peger på, at det særligt er ærgerligt med tanke på det vigtige forskningsarbejde, der bliver udført på ISS, og det gode samarbejde, der har været mellem landenes rumorganisationer på rumstationen.

Talsmanden fortæller desuden, at USA ikke havde forventet en russisk afsked.

- Jeg forstår, at vi blev overraskede over den offentlige udmelding, siger han.

Han henviser til udmeldingen fra Jurij Borisov, den nyvalgte chef for Ruslands rumagentur, Roscosmos, som tidligere tirsdag sagde, at Rusland vil forlade ISS efter 2024 og i stedet arbejde på at bygge sin egen rumstation.

Robyn Gatens, den amerikanske rumfartsorganisation Nasas ISS-chef, sagde tidligere tirsdag, at man ikke havde fået nogen officiel melding fra Rusland.

Rusland og USA har samarbejdet på ISS, siden den blev oprettet i 1998.

Det er et af de steder, hvor landene i dag fortsat samarbejder. Ruslands krig i Ukraine har de fleste andre steder medført et diplomatisk brud.

ISS er et samarbejde mellem USA, Rusland, Canada, Europa og Japan. Det har i forvejen som udgangspunkt været planlagt, at den skal på pension efter 2024.

Nasa agter dog selv først at sende rumstationen på pension efter 2030.

Gatens siger, at hun "absolut ikke" ønsker, at rumsamarbejdet mellem Rusland og USA stopper.

- De har været gode samarbejdspartnere, som alle vores partnere er, og vi ønsker at fortsætte sammen med et partnerskab og fortsætte med at drive rumstationen årtiet ud, siger hun.

ISS har været bemandet siden november 2000.

I løbet af et døgn kredser den om Jorden 16 gange. Stationen ligger i godt 400 kilometers højde, og et rumskib kan flyve derop på cirka seks timer.

Den danske astronaut Andreas Mogensen rejste i september 2015 som den første dansker nogensinde til ISS. Han var på stationen i ti dage.

I marts i år blev det offentliggjort, at Andreas Mogensen skal på en ny tur til ISS. Den ventes at finde sted i juli 2023.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden