Russisk forsvarsminister viser sig efter to ugers forsvinden

Russisk ministers fravær har ført til spekulationer om hans helbred. Lørdag har han vist i en video.

Forsvarsminister Sjojgu i en video offentliggjort af ministeriet lørdag. Før videoen var han ikke set i offentligheden i over to uger. <i>-/Ritzau Scanpix</i>

Forsvarsminister Sjojgu i en video offentliggjort af ministeriet lørdag. Før videoen var han ikke set i offentligheden i over to uger. -/Ritzau Scanpix

Ruslands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, har vist sig i en video lørdag.

Det er bemærkelsesværdigt, da han før videoen ikke var blevet set offentligt i over to uger.

Ministerens fravær midt under den russiske krigsførelse har givet anledning til spekulationer om både hans helbred og opholdssted.

Men lørdag har forsvarsministeriet offentliggjort en video af Sjojgu, hvor han er i spidsen for et møde om Ruslands våbenbudget.

Der er imidlertid ikke nogen dato på videoen, som er offentliggjort på stats-tv. Men i videoen henviser ministeren til et andet møde, som russiske nyhedsbureauer skrev om fredag.

Dermed tyder det altså umiddelbart på, at videoen af ministeren ikke er forældet eller falsk.

Sidst Sjojgu viste sig offentligt var 11. marts.

Det lange fravær fra offentlighedens lys har dog en god forklaring. Det har talsmand for det russiske præsidentkontor Dmitrij Peskov tidligere fremført.

- Forsvarsministeren har meget at tage sig af for tiden. Der foregår en særlig militæroperation.

- Det er ikke tiden for medieaktivitet, har Peskov sagt.

I Rusland er det forbudt at omtale invasionen af Ukraine som en invasion, en krig eller et angreb. Officielt er der, som Peskov omtaler det, tale om en "særlig militæroperation".

Medier risikerer store bøder, hvis de bryder med det russiske princip for omtale af krigen i Ukraine. Krigen begyndte, da Rusland for godt en måned siden invaderede Ukraine.

Den 66-årige forsvarsminister er en af præsident Vladimir Putins nærmeste medarbejdere. Normalt optræder han hyppigt på stats-tv, hvorfor hans fravær blev anset som mystisk.

Han er også ofte blevet filmet på ekspeditioner ud i det sibiriske vildnis sammen med Putin.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden