Russisk hackergruppe angriber Norge og truer Nato-chef

Danmark holder også øje med russisk hackergruppe, der er meget aktive efter invasionen af Ukraine.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, deltager denne uge i Nato-topmøde i Madrid. Han er samtidig blevet truet af russisk hackergruppe. <i>Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix</i>

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, deltager denne uge i Nato-topmøde i Madrid. Han er samtidig blevet truet af russisk hackergruppe. Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

Den russiske hackergruppe Killnet har onsdag angrebet Norge og er lykkedes med at lægge en lang række offentlige myndigheders hjemmesider ned.

Det skriver den norske avis Dagbladet.

Killnet er en kendt prorussisk aktør, der hævder at stå bag en række cyberangreb i forbindelse med krigen i Ukraine.

Angrebene er onsdag gået ud over det norske arbejdstilsyn og BankID's hjemmeside, der er ude af drift.

På beskedtjenesten Telegram kommer gruppen med trusler mod Natos norske generalsekretær, Jens Stoltenberg, og hans familie. Gruppen har tidligere skrevet:

- Jeg glemte at præsentere dig for vores fjende nummer 1 - Jens Stoltenberg. Denne djævel vil stå til ansvar for ethvert liv for en russisk soldat. Og det samme vil hans familie, hans børnebørn og hans støtter, lød beskeden.

Gruppen hævder også at være i besiddelse af Stoltenbergs pas. Men dette passer ikke, oplyser en kilde i Nato til det norske nyhedsbureau NTB.

I Danmark holder Center for Cybersikkerhed (CFCS) nøje øje med hackergruppen, der har udført angreb mod myndighedshjemmesider, banker og tv-stationer i flere europæiske lande.

Det fremgår af en rapport fra CFCS, der er blevet offentliggjort i denne uge.

Grupper som Killnet har også betydet, at CFCS for nylig hævede truslen om cyberaktivistiske angreb fra lav til middel som følge af Ruslands invasion i Ukraine.

Prorussiske aktivister kan ifølge CFCS være interesserede i at straffe eller påvirke dansk støtte til Ukraine.

Killnet angreb mandag og tirsdag en række offentlige og private hjemmesider i Litauen ifølge NTB. Blandt andet skatte- og immigrationsmyndighederne blev ramt.

Angrebet kom, en uge efter at russiske embedsmænd truede med at gengælde Litauens beslutning om at standse russisk godstransport til Kaliningrad - en russisk enklave omgivet af Nato-lande.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.