Russiske frustrationer stiger over sanktioner mod Kaliningrad

Litauen vil ikke lade varer på EU's sanktionsliste komme ind i enklaven Kaliningrad. Landet har støtte fra EU.

Litauens premierminister Ingrida Šimonyt får støtte fra EU, efter at Litauen er kommet under pres fra Rusland, der er frustreret over EU-sanktionerne mod enklaven Kaliningrad. <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Litauens premierminister Ingrida Šimonyt får støtte fra EU, efter at Litauen er kommet under pres fra Rusland, der er frustreret over EU-sanktionerne mod enklaven Kaliningrad. Philip Davali/Ritzau Scanpix

Den russiske enklave Kaliningrad har ikke længere adgang til en række vigtige varer. Som del af EU's sanktioner mod Rusland har EU-landet Litauen besluttet ikke at lade varer på sanktionslisten komme ind Kaliningrad.

Kaliningrad ligger klemt inde mellem Polen og Litauen. Dermed er det vanskeligt for Rusland at importere varer til enklaven uden om EU's sanktionsliste.

Litauens kurs har opbakning fra EU og den danske regering, fordi beslutningen følger EU's sanktioner. Det fastslår udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i forbindelse med et ministermøde i Luxembourg tirsdag.

- Når alle 27 EU-lande vedtager sanktioner, så forpligter vi os også til at overholde dem. Så det er ikke et særligt problem mellem Rusland og Litauen. Det er et forhold mellem Rusland og EU, siger Jeppe Kofod.

EU's sanktioner er blevet indført for at påføre Rusland så store omkostninger, at man stopper krigen i Ukraine. Hidtil er det dog ikke sket. Men sanktioner vil blive opretholdt, uanset hvilket pres Putin lægger på eksempelvis Litauen, siger Jeppe Kofod.

- Putin skal ikke true nogen EU-lande. Vi gennemfører de sanktioner, som vi vedtager, og det gør vi i fællesskab. Hvis Putin vil, så kunne han i dag eller i morgen stoppe krigen og trække sine soldater ud af Ukraine. Så ville der være fred igen i Europa, siger Jeppe Kofod.

Rusland indkaldte ifølge Reuters mandag en diplomat fra Litauen til en samtale om sanktionerne og deres effekt på Kaliningrad. EU har dog overtaget ansvaret fra Litauen og fastslået, at landet ikke gør andet end at opretholde EU's sanktioner.

Tirsdag har EU's ambassadør i Moskva ifølge Reuters været til samtale i det russiske udenrigsministerium. Det uden at det tilsyneladende har ført til ændringer i nogen af parternes holdning.

EU's sanktionslisten blev lørdag udvidet. Den indeholder nu blandt andet kul, metal, bygningsmaterialer og avanceret teknologi. Det udgør ifølge Kaliningrads russiske guvernør, Anton Alikhanov, omkring 50 procent af de varer, som Kaliningrad importerer.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden