Saudi-Arabien åbner sit luftrum for alle - også Israel

Kort før Joe Bidens ankomst til Saudi-Arabien oplyser landet, at det ophæver restriktionerne for sit luftrum.

USA's præsident, Joe Biden (til højre), var torsdag i Jerusalem, hvor han var til åbningen af Maccabiah Games sammen med den israelske præsident, Isaac Herzog (til venstre). Fredag eftermiddag rejser Biden til Saudi-Arabien. <i>Ronen Zvulun/Ritzau Scanpix</i>

USA's præsident, Joe Biden (til højre), var torsdag i Jerusalem, hvor han var til åbningen af Maccabiah Games sammen med den israelske præsident, Isaac Herzog (til venstre). Fredag eftermiddag rejser Biden til Saudi-Arabien. Ronen Zvulun/Ritzau Scanpix

Saudi-Arabien vil ophæve alle restriktioner for "samtlige luftfartsselskaber", som bruger landets luftrum.

Det oplyser den civile luftfartsmyndighed i Saudi-Arabien natten til fredag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Åbningen af luftrummet ses ifølge AFP som en gestus over for Israel forud for den amerikanske præsident Joe Bidens ankomst til Saudi-Arabien senere fredag.

Beslutningen om at åbne Saudi-Arabiens luftrum for alle luftfartsselskaber gælder for alle selskaber, som opfylder myndighedernes krav om overflyvning, oplyses det i en erklæring på Twitter.

Dermed ophæves alle restriktioner for fly, der rejser til og fra Israel over Saudi-Arabien, reelt set.

Saudi-Arabiens civile luftfartsmyndighed oplyser, at beslutningen er truffet "for at komplementere Kongerigets bestræbelser på at konsolidere Kongerigets position som et globalt knudepunkt, der forbinder tre kontinenter".

Åbningen af luftrummet ses ifølge nyhedsbureauet AP som et vigtigt skridt mod en normalisering af forholdet mellem Saudi-Arabien og Israel, som i de senere år har opbygget en tættere relation som følge af bekymringer over Irans voksende indflydelse i Mellemøsten.

På det seneste har manges øjne været rettet mod Saudi-Arabien, hvor præsident Joe Biden rejser til fredag eftermiddag fra Israel, hvor han har været på besøg de seneste dage.

I en erklæring fra Det Hvide Hus udtaler Bidens nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, at han hilser "den historiske beslutning fra Saudi-Arabien velkommen".

- Denne beslutning er et resultat af præsidentens vedholdende og principielle diplomati med Saudi-Arabien gennem mange måneder, hvilket kulminerer med hans besøg i dag, skriver Jake Sullivan ifølge AFP.

Sikkerhedsrådgiveren tilføjer, at Biden under sit besøg i Saudi-Arabien fredag "vil have mere at sige om dette gennembrud".

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.