Saudiarabisk kvinde fængsles i 45 år for brug af sociale medier

Det "krænker den offentlige orden", at en kvinde har kritiseret styret i Saudi-Arabien, siger organisation.

USA's præsident, Joe Biden (til venstre), besøgte i juli Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman (til højre), som har været genstand for skarp kritik fra Biden på grund af kronprinsens formodede rolle i drabet på Jamal Khashoggi. Organisationen Dawn kritiserer Vesten for ikke at straffe Saudi-Arabien hårdere, når landet fængsler systemkritikere, sådan som det er sket for to kvinder for nylig. <i>Bandar Algaloud/Reuters</i>

USA's præsident, Joe Biden (til venstre), besøgte i juli Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman (til højre), som har været genstand for skarp kritik fra Biden på grund af kronprinsens formodede rolle i drabet på Jamal Khashoggi. Organisationen Dawn kritiserer Vesten for ikke at straffe Saudi-Arabien hårdere, når landet fængsler systemkritikere, sådan som det er sket for to kvinder for nylig. Bandar Algaloud/Reuters

En saudiarabisk domstol har idømt en kvinde 45 års fængsel for opslag på sociale medier.

Det oplyser organisationen Democracy for the Arab World Now (Dawn). Det sker på baggrund af retsdokumenter, skriver nyhedsbureauet AFP, som dog ikke har kunne verificere indholdet.

Kvinden, Nourah al-Qahtani, er ifølge Dawn blandt andet dømt for at "krænke den offentlige orden" ved brug af sociale medier.

Der er stadig mange detaljer i al-Qahtanis sag, som man ikke kender, skriver Dawn.

Tidligere i august blev en anden saudiarabisk kvinde, Salma al-Shehab, idømt 34 års fængsel. Hun havde fulgt og videresendt tweets fra kritikere af styret i Saudi-Arabien.

I begge tilfælde har de saudiarabiske myndigheder brugt "grove love til at ramme og straffe saudiarabiske borgere, der kritiserer regeringen på Twitter", siger forskningsdirektør i Dawn Abdullah Alaoudh.

Han retter samtidig en kritik mod de vestlige lande.

- Men det er kun halvdelen af historien. Kronprinsen ville ikke tillade så hævngerrige og overdrevne domme, hvis han vidste, at det ville blive mødt med betydelig censur fra USA og andre vestlige regeringer.

- Det gør de tydeligvis ikke, udtaler han.

Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, har været genstand for skarp kritik fra det internationale samfund på grund af hans formodede rolle i drabet på Jamal Khashoggi.

Khashoggi, som var saudiarabisk journalist og systemkritiker, har grundlagt Dawn.

Vestlige ledere har undgået at mødes med bin Salman efter drabet på Khashoggi for knap fire år siden.

Men arvingen til Mellemøstens mest magtfulde trone er kommet ind i varmen igen. Det skyldes, at vestlige lande har måttet reagere hurtigt for at finde et alternativ til den russiske gas.

Derfor kommer sagerne med de lange fængselsstraffe på et tidspunkt, hvor debatten om de vestlige landes forhold til Saudi-Arabien er stor.

I juli besøgte USA's præsident, Joe Biden, Mellemøsten og Mohammed bin Salman. Biden er blandt andet afhængig af, at Saudi-Arabien øger sin olieproduktion.

Besøget fik dog kritik fra blandt andet menneskerettighedsgrupper, som henviste til, at Biden engang erklærede, at han ville gøre Saudi-Arabien til en "paria" efter drabet på Khashoggi.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.