Scholz: Kun ved fredsaftale vil sanktioner blive fjernet

Rusland kan ikke nøjes med blot at erklære krigen for ovre, hvis sanktioner skal fjernes, siger Olaf Scholz.

Den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, har fået kritik for at være fodslæbende i forhold til at sende tunge våben til Ukraine (Arkivfoto). <i>Michele Tantussi/Reuters</i>

Den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, har fået kritik for at være fodslæbende i forhold til at sende tunge våben til Ukraine (Arkivfoto). Michele Tantussi/Reuters

Der skal forhandles en fredsaftale på plads, hvis Rusland skal forvente at slippe for Vestens omfattende sanktioner.

Sådan lyder det mandag fra den tyske forbundskansler, Olaf Scholz.

Kansleren tilføjer, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, har taget fejl, hvis han tror, at Rusland kan erobre landområder i Ukraine, erklære krigen for slut og derefter forvente en lempelse af sanktionerne.

Scholz' udmelding kommer i et interview med den tyske tv-station ZDF.

- Han har ikke tænkt hele den her Ukraine-operation igennem, siger Scholz med henvisning til den russiske præsident.

- Han troede ikke, at Ukraine ville stå imod på denne måde. Han troede ikke, at vi ville støtte dem, så de kunne holde ud så længe. Vi kommer ikke til at fjerne sanktionerne, medmindre han laver en aftale med Ukraine, lyder det.

I interviewet afviser Scholz desuden kritik af, at han i første omgang var for langsom til at få sendt tunge våben til Ukraine.

Først i slutningen af april meddelte den tyske regering, at man havde besluttet at sende antiluftskytskampvogne til Ukraine.

- Det giver ikke mening at gøre noget, bare fordi nogen råber højt, eller ikke at gøre noget, fordi nogen råber højt, siger Scholz til ZDF.

Rusland indledte offensiven i Ukraine den 24. februar. I krigens første dage gik russiske styrker ind mange steder - herunder nær hovedstaden Kyiv.

Siden da har russerne lagt deres fokus særligt i det østlige Ukraine.

Ifølge USA har Rusland planer om at annektere de to østlige regioner Donetsk og Luhansk. Det siger Michael Carpenter, der er USA's ambassadør i sikkerhedsorganisationen OSCE, mandag. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

De hidtidige forhandlinger mellem Rusland og Ukraine har tilsyneladende ikke ført parterne synderligt tæt på en fredsaftale.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.