Separatister i ukrainsk udbryderregion forbereder folkeafstemning
Lokal leder i løsrivelsesregionen Luhansk venter snart en folkeafstemning om at blive en del af Rusland.

Separatister i Luhansk i det østlige Ukraine efter en folkeafstemning i 2014, hvor de markerede deres ønsker om at blive sluttet til Rusland. Den russisk-støttede løsrivelsesrepublik venter snart at kunne gennemføre en folkeafstemning om at slutte sig til Rusland, siger regionens lokale leder, Leonid Pasetsjnik, søndag. (Arkivfoto) Valentyn Ogirenko/Reuters
Den russisk-støttede løsrivelsesrepublik Luhansk i det østlige Ukraine venter snart at kunne gennemføre en folkeafstemning om at slutte sig til Rusland. Det siger regionens lokale leder, Leonid Pasetsjnik, søndag.
- Jeg tror, at vi i nær fremtid holder en folkeafstemning i republikkens territorium, hvor befolkningen vil gøre brug af den forfatningsmæssige ret til at udtrykke dens holdning til spørgsmålet om at slutte sig til Den Russiske Føderation, siger Pasetsjnik til det russiske nyhedsbureau Interfax.
Ligesom naboregionen Donetsk har Luhansk i det østlige Ukraine siden 2014 været delvist styret af prorussiske separatister.
Få dage før den russiske invasion af Ukraine underskrev Ruslands præsident, Vladimir Putin, et dokument, som indebar, at Rusland anerkender de to løsrivelsesområder som selvstændige.
Den russiske leder gav samtidig ordre til, hvad han kaldte en fredsbevarende operation i løsrivelsesområderne.
Donetsk og Luhansk udgør tilsammen regionen Donbass.
Ukraines udenrigsministerium siger i en reaktion søndag, at en russisk folkeafstemning i besatte ukrainske områder ikke vil have nogen juridisk gyldighed eller legitimitet.
- En sådan afstemning vil blive mødt med international fordømmelse, som vil forstærke Ruslands globale isolation, hedder det.
Omkring en million indbyggere fra Donbass fik russisk statsborgerskab forud for russernes invasion af Ukraine.
Der var forud for den væbnede konflikt i det østlige Ukraine en befolkning på omkring 4,1 million i Donbass. En meget stor del af indbyggerne i regionen er russisktalende. Mange arbejder eller har arbejdet for russiske virksomheder.
Ukraine siger, at en del af de politiske ledere i regionen ikke er separatister, men russere, som er sat ind i området. Dette afviser Rusland.
Den 24. februar sendte russerne titusindvis af soldater ind i Ukraine på en såkaldt "særlig militæroperation". Den skulle "afnazificere" Ukraine" og nedkæmpe "farlige nationalister".
/ritzau/Reuters
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.