Siden 2015 er 15.000 blevet ofre for landminer i Syrien

Usynlige landminer, bomber og sprængladninger truer konstant mange millioner syrere, siger FN.

Landminer spreder fortsat død og ødelæggelse i Syrien. De usynlige våben har siden 2015 dræbt eller såret 15.000 mennesker i landet, viser tal fra FN.

- Det er et enormt antal. Syrien har i dag det største antal ofre for landminer og sprængladninger noget sted i verden, siger Habibulhaq Javed, som leder FN's minerydningsprogram, UNMAS, i landet.

Den 11 år lange krig i Syrien anslås at have kostet næsten 500.000 mennesker livet.

I dag bor over 10 millioner mennesker i områder af landet, hvor der ligger landminer, bomber og sprængladninger gemt på marker eller skjult i ruiner af bygninger. De vil udgøre en konstant fare mange år frem tiden.

Den 41-årige Abdulaziz al-Oqab mistede næsten hele sin familie, da de for første gang i lang tid skulle på en lille udflugt i februar 2019. Familien sad på ladet af en pickup, der påkørte en landmine, og han mistede sin kone, to sønner, fire søskende, en onkel og 13 andre familiemedlemmer.

- En glædens dag, der endte som en tragedie, siger Oqab, som selv slap næsten uskadt fra det.

– Siden den dag har jeg hadet at være udendørs. Folk lever i frygt for dette usynlige dræbervåben, som kan være overalt, tilføjer han.

Det syriske forsvar rydder dagligt miner i de regeringskontrollerede områder, og FN's Hvide Hjelme rydder i de tilbageværende, oprørskontrollerede dele i det nordlige Syrien.

FN har også startet minerydning i Daraya-området udenfor Damaskus og i den store palæstinensiske flygtningelejr Yarmouk. Her blev der fundet bombefælder og andre sprængladninger i 200 af de 6000 huse, som blev gennemsøgt.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden