Skandinaviske træhøjhuse er nyt indslag i klimakamp

20 etagers bygning i træ i nordsvensk by huser et hotel, et bibliotek, en udstillingshal og teaterscener.

I det nordlige Sverige er en  20 etagers træbygning, som huser et hotel, et bibliotek, en udstillingshal og teaterscener, blevet 
et af symbolerne på, hvordan Skandinavien har udviklet en ny trend med økovenlige højhuse i forbindelse med kampen mod klimaforandringer. <i>Jonathan Nackstrand/Ritzau Scanpix</i>

I det nordlige Sverige er en 20 etagers træbygning, som huser et hotel, et bibliotek, en udstillingshal og teaterscener, blevet et af symbolerne på, hvordan Skandinavien har udviklet en ny trend med økovenlige højhuse i forbindelse med kampen mod klimaforandringer. Jonathan Nackstrand/Ritzau Scanpix

Et sandfarvet tårn, der glimter i solen og dominerer den svenske by Skellefteås silhuetter mod himlen, er blevet et af symbolerne på, hvordan Skandinavien har udviklet en ny trend med økovenlige højhuse af træ.

Tårnet i Sara Kulturcenter er en af verdens højeste træbygninger. Det er 75 meter højt og skiller sig stærkt ud fra skoven og de omliggende etplanshuse.

Den 20 etagers bygning, som huser et hotel, et bibliotek, en udstillingshal og teaterscener, blev åbnet sidst i 2021 i den nordsvenske by med 35.000 mennesker.

Nåleskov dækker det meste af det nordlige Sverige, og træhuse er en hævdvunden tradition i hele landet. Det nye er, at svenske arkitekter nu stræber efter at gå forrest i en revolution med meget store, bæredygtige træbygninger, som er basere på nyudviklede teknikker.

- Det er store bjælker på søjler - et samspil af stål og træ - som bærer træhotellets 20 etager, siger byplanlægger Therese Kreisel i Skelleftea til AFP under en rundvisning i kulturcenteret.

Selv elevatorskakterne i højhuset består kun af træ.

- Der er ingen forseglinger, ingen isolering af træet, hvilket er unikt for en bygning med 20 etager, siger hun og fremhæver, at byggeri med træ er det mest miljøvenlige.

Cement, der anvendes til beton, og stål er blandt de mest forurenende industrier, når det gælder udledning af drivhusgasser.

Ifølge FN's Klimapanel, IPCC, er træ som byggemateriale op til 30 gange mindre CO₂-intensiv end beton - og måske tusind gange mindre CO₂-intensiv end stål.

De globale bestræbelser på at få nedbragt udledningen af drivhusgasser har ført til langt større efterspørgsel på træ, siger Jessica Becker, som er koordinator for Trastad - en lobbyorganisation for mere træ i byggeri.

Kun et trætårn på 85-meter, der for nylig blev opført i Brumunddal i Norge, og et trætårn på 84-meter i Wien er højere end kulturcenteret i Skelleftea.

- Kulturcenteret var en langt større udfordring end ventet, men den har åbnet døre for nye måder at tænke på, siger en af arkitekterne fra det prisbelønnede byggeri, Oskar Norelius.

I Stockholm er nye boligblokke ved at blive opført i træ. Et byggeri, der allerede er kåret som Årets Nybyggeri af erhvervsbladet Byggindustrin.

- Jeg mener virkelig, at vi i de seneste par år har set store forandringer, siger Jessica Becker, som ser tegn på, at den nye trend i Skandinavien er ved at sprede sig til England og Canada.

Herhjemme er Danmarks højeste træhus klar til opstart i Nordhavn. Det er AP Pensions datterselskab, AP Ejendomme, der er bygherre på det bæredygtige prestigeprojekt.

Den bærende konstruktion vil bestå næsten udelukkende af massivt træ, og med sine 28.000 kvm fordelt over otte etager i 36 meters højde, bliver det nye kontordomicil det hidtil højeste af sin slags i Danmark.

Pihl-konsortiet, der består af Pihl & Søn, LM Byg og M.J. Eriksson, er totalentreprenør på projektet.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden