Skib lastet med korn er sejlet ud af ukrainsk havn

For anden gang inden for en uge er et fragtskib med korn sejlet ud af en ukrainsk havn.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, lovede onsdag FN's generalsekretær, António Guterres, at Moskva vil samarbejde med FN for at undgå en global fødevarekrisen. I erklæringen fra Lavrov blev der dog ikke afgivet nogle konkrete løfter. <i>Stringer/Reuters</i>

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, lovede onsdag FN's generalsekretær, António Guterres, at Moskva vil samarbejde med FN for at undgå en global fødevarekrisen. I erklæringen fra Lavrov blev der dog ikke afgivet nogle konkrete løfter. Stringer/Reuters

Et skib med 7000 ton korn er torsdag på vej ud af en ukrainsk havn, siger prorussiske embedsmænd ifølge AFP.

I sidste uge forlod et tyrkisk fragtskib den ukrainske havneby Mariupol. Det skete, efter at Tyrkiet havde ført "konstruktive" forhandlinger med Rusland om korneksport fra Ukraine.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, lovede onsdag FN's generalsekretær, António Guterres, at Moskva vil samarbejde med FN for at undgå en global fødevarekrise. I erklæringen fra Lavrov blev der dog ikke afgivet nogle konkrete løfter.

Russiske og tyrkiske delegationer enedes onsdag i sidste uge om at fortsætte forhandlinger om "sikker passage" og korneksport fra ukrainske havne. Det oplyste det russiske forsvarsministerium i en pressemeddelelse.

Landbrugslandet Ukraine var engang kendt som "Sovjetunionens kornkammer". Siden Ruslands invasion har det desperat forsøgt at eksportere store mængder af korn via veje, floder og jernbaner for at dæmpe en krise med stigende madpriser mange steder på grund af kornmangel.

Rusland afviser at have nogen skyld i de stigende priser på mad.

Vestlige ledere, heriblandt Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, har indtrængende opfordret Rusland om at lempe den globale fødevarekrise ved at gøre det muligt at eksportere korn fra blokerede ukrainske havne.

Den russiske invasion af nabolandet Ukraine sidst i februar skabte store forstyrrelser i kornleverancerne til de internationale markeder. Det har tvunget priserne på fødevarer i vejret, og der truer nu sultkatastrofer og hungersnød i en række lande, som er stærkt afhængige af ukrainsk korn.

Fødevarekrisen var et af de store emner på G7-topmødet i Bayern i sidste weekend.

FN's Flygtningeorganisation, UNHCR, har advaret om, at fødevarekrisen vil tvinge mange flere af verdens fattige på flugt.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.