Somalia gør fremtrædende eks-oprører til ny minister

Udnævnelse af tidligere talsmand for al-Shabaab kan muligvis styrke indsatsen mod den militante gruppe.

Somaliske soldater sat ind efter et af al-Shabaabs bombeangreb i hovedstaden Mogadishu. Bevægelsen har i årevis ført en blodig kamp mod Somalias vestligt støttede regering. Nu er en tidligere talsmand for al-Shabaab blevet ny minister i landets regering. (Arkivfoto) <i>Abdirazak Hussein Farah/Ritzau Scanpix</i>

Somaliske soldater sat ind efter et af al-Shabaabs bombeangreb i hovedstaden Mogadishu. Bevægelsen har i årevis ført en blodig kamp mod Somalias vestligt støttede regering. Nu er en tidligere talsmand for al-Shabaab blevet ny minister i landets regering. (Arkivfoto) Abdirazak Hussein Farah/Ritzau Scanpix

Somalias premierminister har udpeget en tidligere talsmand for den militante gruppe al-Shabaab som ny religionsminister i det østafrikanske lands regering.

Det oplyser premierministeren, Hamza Abdi Barre, i en udtalelse på somalisk tv tirsdag.

Den nye minister, Mukhtar Robow, forlod al-Shabaab i 2013 og har taget afstand til bevægelsen.

Da han stadig var en del af den, havde USA udlovet en dusør på fem millioner dollar for ham.

- Efter mange drøftelser med præsidenten og offentligheden har jeg udpeget ministre, der har uddannelse og erfaring, og som vil varetage deres pligter, siger Barre.

Parlamentet skal godkende de nye ministre ved en afstemning.

Udnævnelsen af Robow ses som et træk, der enten kan styrke kampen mod de militante islamister eller føre til nye sammenstød mellem Somalias klaner.

Nogle iagttagere mener, at udnævnelsen af Mukhtar Robow kan styrke indsatsen mod al-Shabaab i hans hjemlige region, Bakool i det sydvestlige Somalia. Her har de militante oprørere indtaget store områder.

Robow nyder en vis popularitet i sin hjemegn. Somalias tidligere regering anholdt ham i Bakool i december 2018, da han var i gang med at føre valgkamp i et forsøg på at blive valgt til det regionale styre.

Anholdelsen af ham udløste store protester, som somaliske sikkerhedsstyrker slog hårdt ned på. Mindst 11 mennesker blev dræbt af skud under protesterne dengang.

Somalias nye præsident, Hassan Sheikh Mohamud, som blev valgt i maj, har lovet at prioritere indsatsen mod al-Shabaab.

I de seneste tre år har hans forgænger på posten ikke prioriteret den indsats højt nok, mener Mohamud.

Oprørsgruppen har opbygget en vis formue, mens den samtidig har gennemført angreb over store dele af Somalia.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.