Sovjetunionens sidste leder Mikhail Gorbatjov er død

Gorbatjov var Sovjetunionens sidste leder og fik i 1990 Nobels fredspris for sin indsats for nedrustning.

Den tidligere leder af Sovjetunionen Mikhail Gorbachev er død. Her er han fotograferet i Moskva i 1990. <i>V.armand/Ritzau Scanpix</i>

Den tidligere leder af Sovjetunionen Mikhail Gorbachev er død. Her er han fotograferet i Moskva i 1990. V.armand/Ritzau Scanpix

Den tidligere sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov er død tirsdag i en alder af 91 år.

Det oplyser flere russiske medier, herunder nyhedsbureauerne Tass og Interfax.

- Mikhail Gorbatjov døde her til aften efter alvorlig og langvarig sygdom, skriver Tass og Interfax ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Gorbatjov var den sidste leder af det, der var kendt som kommunistblokken. Han kom til magten i Sovjetunionen i 1985.

Som landets leder forhandlede han nedrustningsaftaler med USA's daværende præsident, Ronald Reagan. Det bidrog sammen med Sovjetunionens ringe økonomi til afslutningen på Den Kolde Krig. I 1989 trak han den sovjetiske hær ud af Afghanistan.

Samtidig nægtede Gorbatjov at bruge våben mod de befolkningsgrupper i Østeuropa, der gjorde oprør mod deres kommunistiske regeringer.

I 1990 fik Gorbatjov Nobels fredspris for sin indsats for nedrustning.

Efter nyheden om hans død er han blevet hyldet af flere vestlige ledere. Gorbatjovs mere karismatiske natur stod i kontrast til tidligere, mere distancerede sovjetiske ledere, skriver CNN.

Mange i hans hjemland så dog med skepsis på, at Gorbatjov gik med til at opløse Sovjetunionen og opgive kontrollen med de østeuropæiske lande. Blandt nogle sovjetiske borgere var holdningen også, at ændringerne i levestandarden var for høj en pris at betale for demokrati.

Den nuværende præsident i Rusland, Vladimir Putin, har siden kaldt Sovjetunionens sammenbrud for den "største geopolitiske skandale" i det 20. århundrede.

Putin udtrykker sine "dybeste kondolencer" ovenpå Mikhail Gorbatjovs død. Det oplyser Interfax ifølge Reuters.

I de seneste år har Gorbatjov blandet sig i den offentlige debat flere gange. Blandt andet har han kritiseret den tidligere præsident i USA Donald Trump for at trække sig fra nedrustningsaftaler.

I 2019 advarede han i et interview med den amerikanske tv-station CNN USA og Rusland mod krig.

Gorbatjov blev født i den russiske by Privolnoje og har en datter. Han studerede blandt andet jura på det statslige Lomonosov-universitet i Moskva.

Mikhail Gorbatjov var gift med Raisa Gorbatjov fra 1953 til 1999, hvor hun døde.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.