Spanien slukker lys og mindsker køling for at spare energi

Frem til november 2023 må bygninger i Spanien hverken skrue for meget op eller ned for varmen.

Fremover kan spaniere om sommeren blive nødt til at affinde sig med temperaturer i storcentre, som er højere end de 22,9 grader, der er i dette center i Madrid. For der må ikke køles til mindre end 27 grader ifølge nye regler. <i>Susana Vera/Reuters</i>

Fremover kan spaniere om sommeren blive nødt til at affinde sig med temperaturer i storcentre, som er højere end de 22,9 grader, der er i dette center i Madrid. For der må ikke køles til mindre end 27 grader ifølge nye regler. Susana Vera/Reuters

Spaniens regering har besluttet at indføre hastetiltag for at spare energi.

Alle offentlige bygninger, shoppingcentre, biografer, arbejdspladser, hoteller, togstationer og lufthavne bliver påvirket.

Om sommeren må de højst skrue temperaturen indenfor ned til 27 grader. Og om vinteren må de højst skrue op til 19 grader.

Tiltagene er blevet besluttet på et ministermøde i Madrid, den spanske hovedstad. Det oplyser Teresa Ribera, minister for fremme af miljøet.

De energibesparende tiltag skal være implementeret inden for en uge, efter at dekretet er offentliggjort i det spanske statstidende.

De gælder som udgangspunkt indtil 1. november 2023.

Den lurende energikrise skyldes blandt andet den russiske invasion af Ukraine. Rusland leverer mindre billig gas til Europa end tidligere, og samtidig ønsker Europa at mindske sin afhængighed af russisk gas og søge andre energikilder.

Ifølge Ribera er Europa i en "kritisk situation", hvad angår energi. Derfor skal Spanien løfte sin del af ansvaret.

- Det er tid til at udvise solidaritet, siger hun.

En del af den energibesparende pakke er også, at butikker skal have installeret døre, som lukker automatisk. Dørene skal være installeret senest 30. september.

Formålet med det er at forhindre varm eller kold luft i at strømme ud.

Også lysforbruget bliver der taget hånd om. Efter klokken 22 skal lyset være slukket på ubrugte kontorer, i butiksvinduer og ved monumenter.

Minister Teresa Ribera opfordrer desuden den private sektor til at øge mængden af hjemmearbejde.

Spanien venter at indføre yderlige tiltag på området efter sommeren. Samlet har det til formål at leve op til den europæiske nødplan, der blev aftalt i EU sidste uge, som blandt andet handler om at spare på gassen.

/ritzau/dpa

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden