Spansk ekskonge anker afgørelse om immunitet i chikane-sag

Abdiceret konge mener, at han stadig har ret til immunitet, selv om han har forladt tronen i Spanien.

Den tidligere spanske konge, Juan Carlos, frasagde sig tronen i Spanien i 2014. (Arkivfoto) <i>Esteban Felix/Ritzau Scanpix</i>

Den tidligere spanske konge, Juan Carlos, frasagde sig tronen i Spanien i 2014. (Arkivfoto) Esteban Felix/Ritzau Scanpix

Den forhenværende spanske konge, Juan Carlos, vil anke en britisk domstols afgørelse om, at han godt kan retsforfølges. Det er sket i en sag, hvor han er sagsøgt for at chikanere den dansk tyske kvinde, Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Juan Carlos' advokater mener, at han bør have immunitet, fordi han har status af kongelig.

Derfor vil de have en appeldomstol til at vurdere sagen. Det siger advokaterne i en høring tirsdag ifølge nyhedsbureauet dpa.

En britisk dommer har for nylig afvist, at Juan Carlos har immunitet i det britiske retssystem, eftersom han abdicerede i 2014.

- Der er kun en konge og et statsoverhoved i Spanien, og siden 2014 har det været hans søn Kong Felipe VI, skal højesteretsdommer Nicklin have udtalt i forbindelse med afgørelsen ifølge dpa.

58-årige Corinna zu Sayn-Wittgenstein havde et forhold til den nu 84-årige konge fra 2004 til 2009.

Hun har i sit søgsmål anklaget Juan Carlos for at have chikaneret hende efter, at deres forhold sluttede - blandt andet gennem indbrud og overvågning, skriver nyhedsbureauet AFP.

Den tidligere konge nægter sig skyldig i anklagen.

Højesteretsdommer Nicklin nægtede at give tilladelse til, at Juan Carlos kunne appellere afgørelsen. Men ekskongens advokater har mulighed for at spørge en dommer ved en appeldomstol, om man alligevel kan få tilladelse ifølge dpa.

Ifølge dommeren har Juan Carlos ikke ret til immunitet under en britisk lov fra 1978, som hans advokater argumenterer for.

Det er, fordi han ikke længere har en officiel rolle i det spanske kongehus men kun en ceremoniel. Højesteretsdommeren mener heller ikke, at man kan argumentere for, at han er en del af den nuværende konges husholdning.

Juan Carlos regerede i Spanien fra 1975 til 2014. Han spillede en afgørende rolle i forbindelse med Spaniens overgang til demokrati efter diktator Francisco Francos død.

Kongen trådte tilbage i 2014 af personlige årsager.

Ekskongen flyttede fra Spanien i 2020. Det skete angiveligt på grund af en skandale omkring en forretningsaftale i Saudi-Arabien. I samme forbindelse fik han frataget sin apanage.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden